Direct naar artikelinhoud
Net Open

‘Urban sports arena’ De Oase brengt leven in de brouwerij

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: De Oase.

De Oase, BuikslotermeerpleinBeeld Jakob van Vliet

Een manshoog betonblok wordt beklommen alsof het niets is en twee rekstokken zijn precies zo neergezet dat klauterende jongeren van de ene naar de andere kunnen zweven. Op de nieuwe ‘urban sports arena’ De Oase in Noord is na een skatebaan ook een freerunparcours geopend. Daarnaast heeft het stadsdeel een fietscrossbaan aangelegd.

Het niemandsland tussen Buikslotermeerplein en Noord/Zuidlijn kon wel een opkikker gebruiken. Na het stuklopen van grootscheepse nieuwbouwplannen voor het winkelcentrum wil het stadsdeel door kleine aanpassingen in het centrumgebied van Noord meer leven in de brouwerij brengen. De nieuwe bioscoop die hier wordt gebouwd, zal wellicht ook helpen.

Later dit jaar gaat het betonnen viaduct, lang het busstation, tegen de vlakte. Dat scheelt weer een barrière richting het winkelcentrum. In afwachting van meer nieuwbouw kan hier dus worden geskatet, gecrosst en geklauterd. “Ten minste drie jaar,” belooft stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud.

Groen

Bij het sportparkje komt nog een paviljoen van de Onkruidenier. Deze stadstuinders hebben perkjes rond de speeltoestellen gevuld met groen dat in de regel als onkruid wordt beschouwd. Ten onrechte, vinden ze.

Bij de skatebaan liggen de ‘pleisterplantsoenen’ met kruiden die verwondingen helen. “Met smeerwortel kun je een kneuzing tegengaan,” zegt Ronald Boer van de Onkruidenier. Rond de fietscrossbaan moeten de planten tegen een stootje kunnen. “Dat is het prairieplantsoen.”

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (Stadsgids) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.