Sverige hoppas halvera elförbrukning

1:45 min

Sverige är på väg mot betydligt energisnålare belysning när flera stora aktörer lovar att byta ut gamla glödlampor mot ny elsnål belysning.

Peter Bennich är expert på belysning hos energimyndigheten och tycker att omställningen i Sverige går bra.

– Dagens lampor kan vara tio gånger effektivare än gårdagens, det är ovanligt med ett så stort tekniksprång. Men den stora utmaningen nu är att byta ut den belysning som är kvar, och det är det som den här kampanjen handlat om, säger Peter Bennich.

Målet med den så kallade "Belysningsutmaningen" har varit att halvera Sveriges elanvändning för belysning till 2020.

Exempelvis så byter nöjesfältet Gröna Lund ut alla lampor och minskar elanvändningen 75 procent, en stor livsmedelskedja ska byta lamporna i alla 250 butiker och Trafikverket planerar att byta 330 000 ljuskällor i gatubelysning.

– I Sverige har ju några kommuner sagt att dom ska göra det här, att verkligen skynda på omställningen, Det finns mycket offentlig belysning som är gammal och den kan de byta ut, säger Peter Bennich.

– Många privata aktörer har också tagit det här beslutet, inte minst Gröna Lund som har jättemycket glödlampor och nu går över till led-belysning, som håller längre och drar mycket mindre el, säger Peter Bennich.

Och belysningsutmaningen är en global rättvisefråga, säger Peter Bennich, och illustrerar med en klassisk bild på jorden sedd från rymden.

– Det man ser där är att den rika världen har väldigt mycket belysning, medan det är väldigt mörkt i Afrika och Sydostasien. Det är över en miljard människor, som inte har belysning, och då måste de ha den här snåla tekniken. En glödlampa drar alldeles för mycket el för att passa där, berättar Peter Bennich.

2010 förbrukade svensk belysning 14 terrawattimmar, TWh, per år. 2016 var det 11 TWh, men myndigheten bedömer att Sverige kan komma ner till hälften av det, alltså 5,5 TWh per år.

Att byta lampornas ljuskällor är dock bara första steget menar energimyndighetens Peter Bennich.

– Temat är egentligen energieffektivisering, att använda vår energi så effektivt som möjligt. Faktum är att den här omställningen sker på en massa andra områden också, kyl och frys, elmotorer i industrin och så vidare.

– Och det är ett viktigt sätt att ta itu med klimatfrågan, att snåla med energin jämfört med idag, säger Peter Bennich.