Senfärdig Eko-rättelse om kyrkotrend, omtvistad Omni-cred och inkonsekvent visning av varumärken i TV-rutan

35 min
Ekot hade fel i en nyhet om medlemmar i Svenska kyrkan. Varför dröjde rättelsen? Omni växer, men får kritik av Dagens Nyheter. Om varumärken i SVT och TV4. Hur mycket varumärken kan visas i rutan?

Senfärdig rättelse efter felaktig Eko-nyhet om kyrkan (från minut 1)
Medier har legat i för att hitta passande nyhetsvinklar inför kyrkovalet. För en vecka sen rapporterade Ekot om ett trendbrott när det gäller medlemmar i Svenska kyrkan. Att antalet medlemmar ökar inför valet. 
Men trenden har inte brutits. Det är fortfarande fler som går ur än in i Svenska kyrkan. Medlemmarna blir färre.
Vår reporter Jonna Westin har i veckan tittat närmre hur Ekot hanterade den här publiceringen. Om varför det blev fel från början, och framför allt varför en rättelse drog ut flera dagar på tiden.

• Omni kritiseras av DN: "för branschen är det ett stort problem" (från minut 12)
Nyhetstjänsten Omni växer. Deras nyhetsflöde lockar en halv miljon läsare i veckan och nu under hösten lanseras en ny app för affärsnyheter. Men Omni får samtidigt hård kritik – för att med gratissammanfattningar av andra mediers journalistik slå undan fötterna för dom som gör och bekostar journalistiken. Omnis grundare Markus Gustafsson slår ifrån sig all kritik om snyltande. Medan Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson tycker att det behövs mer debatt. Reporter: Therese Rosenvinge.

• Inkonsekvent visning varumärken i TV-rutan (från minut 22)
Vi har alla någon gång lagt märke till den övertejpade loggan på ett par skor eller det utblurrade märket på en ryggsäck.
Men när SVT i veckan bevakade lanseringen av en ny Iphone var den ikonsika frukt-loggan plötsligt överallt i rutan. Något som fick oss här på Medierna att ställa oss frågan:
Vad är det egentligen som gör att samma logga och varumärke kan vara helt okej i ett TV-sammanhang men samtidigt paria i ett annat?
Reportrar: Erik Petersson och Ebba Kulneff

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    Christophe Beck - City Hall
    Album: The Sentinel
    Bolag: Varese Sarabande
  • 11.25
    René Aubry - Replay
    Kompositör: René Aubry
    Bolag: Wagram
  • 11.34
    Fläskkvartetten Feat Thåström - t.k.k.
    Kompositör: Fläskkvartetten Feat Thåström
  • 11.35
    Bob Hund - Den Ensamma Sjömannens Födelsedag
    Kompositör: Bob Hund
  • 11.38
    bob hund - Den ensamme sjömannens födelsedag
    Album: bob hund 1993
    Bolag: Silence Records