Mäns skyldighet. Alla vi män har en skyldighet att värna om kvinnors och flickors rättigheter och människovärde.
Mäns skyldighet. Alla vi män har en skyldighet att värna om kvinnors och flickors rättigheter och människovärde.

Metoo och den nya verkligheten

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Övergrepp. Något nytt håller på att hända. En gräsrotsrörelse med utgångspunkt från sociala medier avslöjar en verklighet som ingen trodde att det fanns i Sverige och västvärlden 2017.

På den ena arbetsplats efter den andra avslöjas hur kvinnor utsätts för sexuella övergrepp och förnedring av sina manliga kollegor. Rapport efter rapport visar på en utbredning över hela samhället och omfattar alla samhällsskick, skola, vård, omsorg, rättsväsende, polisväsende, massmedier, riksdag. Oavsett hur allvarliga övergreppen anses vara är detta ett samhällsproblem av icke tidigare åskådat mått. Hittills har detta inte lett till några allvarliga diskussioner och debatt på politiskt och rättsligt nivå.

ANNONS

Trots att flera nyckelpersoner inom media och politik har tvingats avgå har problemet inte lyfts upp till diskussion på en djupare plan och man kan undra varför. Vi har länge levt med uppfattningen att kvinnor i vårt jämställda land respekterats och behandlats som självständiga individer av den moderne liberala mannen.

Demokrati, feminism och kvinnors frihetskamp har lett till kvinnornas emancipation av aldrig tidigare skådad omfattning. Något har dock missats. Kvinnor har kommit ut i arbetslivet, gör karriär, delar hushållssysslor med männen, kvinnor är helt enkelt en del av samhället, mer än någonsin.

Trots detta har männens kvinnosyn inte förändrats. Kvinnor ses fortfarande som sexobjekt som ska tillfredsställa männens begär i ett system som fortfarande styrs av männen som grupp. Problemet ligger i det liberala samhällets brister. Liberalism garanterar den personliga friheten men bestämmer inte den etik och moral som demokrati ska vila på. Sexuell frigörelse innebär inte jämställdhet per automatik. Om inte medborgarna uppfostras till demokratiska medborgare, om inte familjen och skolan lär barnen människovärdet, att var och en av oss är unika, värdefulla individer med rätt till att bli behandlat just som en individ, blir liberalismen tom på innehåll. Denna tomma liberalism har snarare reproducerat föråldrade konservativa ideologier som egentligen inte ska få plats i vårt demokratiska samhälle.

ANNONS

Inte alla män! Däremot har alla vi män en skyldighet att värna om kvinnors och flickors rättigheter och människovärde. Kvinnor har inte endast rätt till sin egen kropp utan även rätt till ett unikt människovärde. Kvinnor är den mest fantastiska delen av människosläktet som har sin självklara plats i samhället. Därför ska kvinnor utrustas med självförtroende att säga ifrån och bestämma. Kvinnor ska inte vara som hittills ett objekt utan ett agerande subjekt. Vidare får man fundera om den bild som moderniteten ger sexualitet och parrelation kanske inte är så modern, fri och jämställd som den brukar vara.

Christian Antoni

beteendevetare

ANNONS