Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU

Populära leksaken kan skada barnens könsorgan

Den populära leksaken squishys kan innehålla förbjudna kemikalier, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kemikalieinspektionen genomför nu tester på leksaker som kommer från länder utanför EU.

– Vissa av de här mjukgörande ämnena är förbjudna för att de kan skada reproduktionsorganen, utvecklingen av könsorgan, säger inspektören Frida Ramström till TV4 Nyheterna.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Squishys kan innehålla förbjudna kemikalier.
Foto: © 2015 Products On White Photography

Squishys har blivit omåttligt populära bland svenska barn på senaste tiden. Men nu flaggar Kemikalieinspektionen att de leksaker som har beställts på nätet kan innehålla farliga ämnen, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi har märkt att det ökar, att folk handlar på nätet från länder utanför EU. Då finns det en risk att produkterna innehåller kemikalier som är förbjudna inom EU, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, till nyhetskanalen.

Testar för giftiga ämnen

De genomför nu tester på squishys från e-handeln, och inspektionen väntas vara klar till hösten. Även Konsumentverket har fått in ovanligt många anmälningar om squishys utan CE-märkning, enligt TV4 Nyheterna. 

Utan certifieringen finns det risk att leksaken innehåller förbjudna ftalater.

– Många av de här ämnena är sådan som ger effekter på lång sikt och vi vet inte allt vad de gör. Vissa av de här mjukgörande ämnena är förbjudna för att de kan skada reproduktionsorganen, utvecklingen av könsorgan, säger Frida Ramström till TV4 Nyheterna.


Ftalater

Ftalater används framförallt som mjukgörare i plast och gummi och innehållet av ftalater kan vara upp till 40 procent av den färdiga produkten. Särskilt uppmärksammad är användningen av DEHP, (di(etylhexyl)ftalat), som mjukgörare i PVC-plast. Största mängderna av ftalater finns i produkter för golvbeläggning, tapeter, kabel, folie och vävplast. Ftalater kan också ingå som mjukgörare för bindemedel i olika slags färg och lim. I många importerade produkter såsom skosulor, plastslang och vissa textilier återfinns också ftalater.


DEHP, dibutylftalat (DBP) och bensylbutylftalat (BBP) är klassificerade som giftiga och reproduktionsstörande, det vill säga kan ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador. DBP är också klassificerad som miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer. 


Källa: Kemikalieinspektionen 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.