ANNONS FRÅN AI PENSION

Traditionella pensions-försäkringar ger större trygghet än sparande i fonder

Olika pensionslösningar kräver olika mycket tid och engagemang av individen.

Publicerad Uppdaterad

Hos AI Pension är traditionella pensionsförsäkringar det alternativ som de flesta medlemmar väljer, eftersom det är ett enkelt och tryggt sparande med insättningsgaranti och jämn avkastning. Dessutom är man försäkrad om att pengarna förvaltas ansvarfullt och placeras i etiskt hållbara fonder.

- Många av våra medlemmar upplever traditionell pensionsförsäkring som det bästa alternativet. Jag tror att det har att göra med att pension ofta är förknippat med något jobbigt och ångestfullt. Det finns så många alternativ att välja mellan idag och det kräver mycket kunskap. Många av våra medlemmar tycker att det är skönt att överlåta allt till AI Pension, och historiskt har vi också lyckats bra och kunnat ge hög återbäring, säger Carl-Johan Pontén, rådgivare AI Pension.

En traditionell pensionsförsäkring innebär att AI Pension tar hand om att placera och förvalta ens pensionspengar. Pengarna placeras i en blandning av aktier, räntor, fastigheter och hedgefonder och förvaltas sedan aktivt av AI Pension. Sparandeformen är ett tryggt alternativ eftersom det ger garanterad ränta, vilket innebär att pengarna som betalas in inte kommer att minska i värde. Samtidigt har AI Pension haft högre återbäring än branschsnittet under de senaste 35 åren.

- Vilken form av pensionsförsäkring som passar en person bäst beror på vilken risk man är villig att ta och hur mycket tid man är villig att lägga. Att placera sina pengar i fonder och sköta förvaltningen själv kräver tid, intresse och engagemang. Det kan ge hög avkastning, men samtidigt är risken mycket högre. Om du placerar pengarna i en traditionell pensionsförsäkring förvaltar någon annan dem åt dig och du slipper lägga tid på det, förklarar Mathias Lundberg, rådgivare på AI Pension.

Ansvarsfulla investeringar – med hänsyn till hållbarhet och etik  

Många av AI Pensions medlemmar är också måna om att deras pengar inte placeras i oetiska eller kontroversiella fonder eller branscher. Utöver att tänka på att ha en balans mellan risk och avkastning har pensionsföreningen därför också en tydlig policy kring ansvarsfulla investeringar, och väljer att enbart samarbeta med fondförvaltare som tar hänsyn till miljö, socialt ansvar och affärsetik.

- Vi är stolta över att sedan början på 2000-talet kunna ta vårt ansvar och investera i framtidsinriktade bolag som värnar om både människa och miljö. I praktiken innebär det att vi väljer bort att investera i vissa branscher och industrier, men istället gör aktiva val för att investera i exempelvis gröna obligationer eller förnyelsebar energi. Ofta har det även varit dessa fonder som har gått bäst bland de vi har i vår förvaltning. Det visar tydligt på att det betalar sig att vara ansvarsfull med sina placeringar, säger Maritha Lindberg, VD på AI Pension.

Att göra etiska val kan vara svårare om man själv placerar sina pensionspengar i fonder. När du köper billigare indexfonder är det ibland svårt att veta vilka olika typer av bolag pengarna går till. AI Pension jobbar för att påverka sina fondförvaltare att ta ansvar och har en aktiv dialog för att säkerställa att placeringarna följer riktlinjerna, annars byts fonden ut. Sedan förra året kan medlemmar som väljer en traditionell pensionsförsäkring dessutom se vilken koldioxidpåverkan den egna portföljen har.

Den som väljer en traditionell pensionsförsäkring hos AI Pension får en balanserad portfölj som över tid är tänkt att ge så mycket ränta som möjligt. AI Pension är en medlemsägd försäkringsförening, vilket innebär att alla pengar går tillbaka till medlemmarna. Historiskt, sedan 1983, har återbäringen per år legat på 9,6 % vilket är högre än branschsnittet.

- Jag har jobbat med pension och försäkringar i snart tjugo år, och jag tycker att det är en tråkig utveckling på marknaden att många företag försöker lägga över ansvaret på den försäkrade idag. Många skruvar på sina garantier, och erbjuder kanske 80 % eller 90 % insättningsgaranti istället för 100 %. Samtidigt förväntas andelen fondförsäkringar växa eftersom det är kostsamt att erbjuda garantier kopplat till avkastning på premieinbetalningarna när räntan är så låg. Det är därför jag gillar att jobba på AI Pension, jag är mer intresserad av att erbjuda den bästa möjliga lösningen till våra kunder och att kunna ge dem en garanti och en trygghet för deras framtida liv, avslutar Carl-Johan Pontén.

Har du frågor om vilken pensionslösning som passar dig bäst? AI Pension är en kundägd försäkringsförening för arkitekter och ingenjörer. Företaget har inga aktieägare, bonusar eller provisioner utan all vinst går tillbaka till medlemmarna.

Läs mer om traditionell pensionsförsäkring här.