Foto: Polisens förundersökning

Man som greps med stulna kläder får villkorligt

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige mannen stoppades av polisen vid Hyltena i Jönköping när han körde 1,8 ton kläder. Åklagaren har hävdat att alla kläder var stulna. Men tingsrätten menar att det inte är bevisat.

När mannen stoppades i början av juni var skåpbilen lastad med 73 sopsäckar kläder. 30-årigen greps och har senare suttit häktad.

I förhör har han berättat att han köpt kläderna från en man i Malmö för att sälja dem vidare i Polen.

Polisen lyckades spåra en mindre mängd av kläderna till en stöld ur Myrornas insamlingscontainrar i Oskarström några dagar tidigare.

Åklagaren har menat att samtliga kläder varit stulna bland annat eftersom påsarna de varit förpackade i haft olika ortsnamn och att det priset 30-åringen påstått sig ha betalt för kläderna varit för lågt.

LÄS MER: Man greps med stulna kläder

Men Jönköpings tingsrätt håller inte med.

”När det gäller merparten av kläderna saknas dock helt utredning om varifrån de kommer”, står det i domen och tingsrätten friar därför mannen från en stor del av häleriåtalet.

Han döms därför endast för innehav av kläderna som blev stulna i Oskarström.

30-åringen döms även för olovlig körning och brukande av falsk urkund eftersom han visade polisen falskt körkort när han stoppades.

Straffet bli villkorlig dom och mannen får tillbaka kläderna som inte kunnat kopplas till stölden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.