Chovné husy na rybníce Velebil mají ptačí chřipku. Veterináři je utratí

Veterináři utratí 900 chovných hus z rybníku Velebil u Byňova na Českobudějovicku. U zvířat se totiž potvrdil virus ptačí chřipky. Informaci v pondělí potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Byňově, kde se virus prokázal už v pátek, veterináři v pondělí utratili jiných 700 hus a 300 kachen. Vzorky odebrali u deseti hejn, vyjma Velebilu jsou výsledky negativní. Chovy patří firmě Rybářství Nové Hrady.

Veterináři odebrali vzorky husám z rybníku Velebil kvůli tomu, že u Byňova je ochranné pásmo okolo ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 na Byňovském rybníku. „Obě hejna mají společný výběh k rybníku Velebil, každé hejno je v samostatné hale. Obě hejna dohromady čítají asi 900 hus. Husy v době odběru vzorků nevykazovaly klinické příznaky nákazy ani zvýšené úhyny,“ uvedl Vorlíček.

Veterináři v pondělí utratili 700 hus a 300 kachen v komerčním chovu hus u Byňova. Druhé hejno nyní čeká stejný osud. U nového případu zatím není zřejmé, zda jde, jako v případě ptáků z Byňova, o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Až bude jasné, jak hodně je virus patogenní, přijmou veterináři mimořádná opatření.

V Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v ČR dohromady s asi 5 000 ptáky, v jeho genové rezervě se zatím virus neprokázal. „Pokud to zůstane jen u tohoto chovu, doufáme, že šlechtitelský chov přežije. Zatím jsou napadené mladé chovné husy, ale rodičovské a prarodičovské chovy jsou zatím bez problémů. Zřejmě se (husy) nakazily od volně žijících ptáků; na Byňovský rybník přiletělo teď sto kormoránů, divoké kachny,“ řekl v pondělí Lubomír Zvonař, ředitel Rybářství Nové Hrady, které chov provozuje. Minulý týden uvedl, že když se ptačí chřipka prokáže v chovech plošně, budou dopady nedozírné.

V jižních Čechách se naposledy potvrdila ptačí chřipka v polovině listopadu v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři tam proto vyhlásili ochranná pásma, ve tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100 tisíc ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla, řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V Evropě přibývá ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Naposled začátkem listopadu utratili veterináři drůbež na farmě v Rohozné na Jihlavsku, postižené ptačí chřipkou. Šlo hlavně o chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo pět tisíc kusů drůbeže.

Tagy:
ptáci zvířata chřipka drůbež husy virus rybník hospodářská zvířata Jihočeský kraj kachna Státní veterinární správa Česko ptačí chřipka husa veterináři Velebil Byňov veterinární lékař okres České Budějovice Státní veterinární správa České republiky PERENA Rybářství Nové Hrady