Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rautalampi ennakkoäänestää nyt – oppilaiden määrän väheneminen pakottaa pohtimaan kouluverkkoa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Rautalammilla on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Voitto-robotti

Rautalammilla uusi valtuusto joutuu selvittämään ratkaisuja kunnan taloustilanteen oikaisemiseen. Arvio vuoden 2020 alijäämästä on ollut 1,7 miljoonaa euroa. Ratkaisuja tarvitaan sekä nopeasti että pidemmällä aikajänteellä.

Kouluverkkokysymys eli koulujen määrä tulee valtuustolle myös pian eteen, sillä oppilasmäärä vähenee ennusteen mukaan kolmanneksella, noin sadalla oppilaalla viidessä vuodessa. Jos sote siirtyy maakunnalle, on koulutoimi kustannuksiltaan suurin kunnalle jäävä toimiala.

Korona-aika on lisännyt kotimaan matkailua. Nosteesta on saanut oman osansa Etelä-Konneveden kansallispuisto, mikä voi antaa mahdollisuuden kehittää lisää matkailupalveluita.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Rautalammilla. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kolme nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Anu Hotti (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Rautalampi sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Rautalampi: Valtuustopaikat
Keskusta: 10 paikkaa
Kokoomus: 3 paikkaa
SDP: 3 paikkaa
Perussuomalaiset: 2 paikkaa
Vasemmistoliitto: 1 paikkaa
Kristillisdemokraatit: 1 paikkaa
Vihreät: 1 paikkaa

Rautalammin ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Matti Kärkkäinen 135 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi kristillisdemokraattien Sami Räsänen 26 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Rautalampi olisi 10 hengen kylä, neljä asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Rautalammilla asui 3 053 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 428 ihmisellä.

Työllisyysaste

Rautalammin työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 67,5 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista.

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys.

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.

Suosittelemme