Kraftig ökning av alkoläsk i Finland

1:45 min

Finland står inför den första sommaren med en mer liberal alkoholkonsumtion. Ökad tillgänglighet på alkoholdrycker i mataffärer har lett till att försäljningen av alkoläsker har stigit markant.

Det sker trots att finländarna generellt konsumerar mindre alkohol än tidigare. Thomas Karlsson är alkoholforskare.

– Det är en hiskelig ökning. Tidigare kunde man endast sälja dem i Alko, det vill säga monopolbutiker. Men nu får man köpa dem i vilken butik som helst. Det är den förändring i den inhemska alkoholmarknaden som vi tydligast har sett, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd.

Han talar om så kallade alkoläsker och longdrinkar som sedan i vintras får säljas i mataffärerna i Finland. Tidigare var det endast alkoholdrycker som tillverkats genom jäsning som fick säljas där.

Men alkohollagen i Finland liberaliserades i två steg efter årsskiftet - först i januari och sedan i mars. En annan stor förändring är att detaljhandeln nu får sälja alkoholdrycker med en procentgräns 5,5 - tidigare var det 4,7.

Trots att försäljningen av vissa drycker har stigit mycket under en kort tid, så har finländarna under de senaste tio åren konsumerat allt mindre alkohol.

Karlsson hoppas att den nya alkohollagen inte leder till att den trenden bryts.

– När en trend pågår så länge så får man hoppas att det också lämnar djupare spår och att det skulle ändra på människors beteende; att vi skulle gå mot en konsumtionstrend som är stabil eller gärna sjunkande.

Men lagen är så färsk att det är svårt att dra några större slutsatser.

– Men man vet aldrig, det är ju sådana här saker som att man ökar på tillgängligheten till alkohol eller sänker på priserna till exempel som kan vända sådana här trender. Med spänning väntar vi och de kommande åren avgör säkert ganska mycket, säger alkoholforskare Thomas Karlsson.