Skyhög nota för Danmark efter bråket

Danmark kan komma att straffas hårt efter beskedet att man inte kommer spela VM-kvalet mot Sverige på Gamla Ullevi på fredag. Enligt danska BT kan Danmark straffas med indragna bidrag på 100 miljoner kronor.

ANNONS
|

Till slut kom beskedet: det danska damlandslaget och förbundet lyckades inte komma överens i sin konflikt och därmed ställs VM-kvalmatchen mot Sverige på Gamla Ullevi in.

– Jag pratade med den danske generalsekreteraren Claus Bretton-Meyer och han har nu också skriftligen meddelat att de inte har möjlighet att spela matchen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

LÄS OCKSÅ:VM-kvalet mot Danmark inställt

Kan förlora bidrag värda 100 miljoner

Hur beskedet påverkar Danmarks VM-kval, utöver matchen på fredag, återstår ännu att se. Men mycket tyder på attdanskorna blir diskvalificerade ur VM-kvalet och missa möjligheten att kvalificera sig till nästa EM och OS.

Men enligt uppgifter till danska BT säger Uefas regelverk att danska fotbollsförbundet kan bestraffas genom indragna bidrag på uppemot 100 miljoner kronor.

ANNONS

Enligt tidningen kan man förlora rätten till sin årliga betalning som ligger uppemot 15 miljoner kronor samt en betalning på uppemot 30 miljoner kronor för deltagande i VM-kvalet.

Dessutom kan man gå miste om så mycket som 60 miljoner kronor för deltagande i kommande EM-kval.

Uefa vill dock inte kommentera uppgifterna innan matchens datum.

”Uefa är medvetna om att DBU har meddelat att de inte tänker spela VM-kvalet på fredag som spelas under Fifas regi. Ett disciplinärende kan endast öppnas efter det planerade datumet för matchen. Vi kan inte kommentera potentiella straff, som fattas av Uefas disciplinkommitté, nu”,skriver Uefa i ett uttalande enligt BT.

Sverige kan kräva miljonbelopp

Dessutom kan danskarna bli tvingade att kompensera det svenska fotbollsförbundet för den inställda matchen.

Enligt beräkningar skulle nämligen omkring 12 000 åskådare ta sig till Gamla Ullevi för att se rivalmötet, enligtEkstrabladetinnebär deten utebliven biljettintäkt på ungefär en miljon kronor.

Bakgrund: Danska fotbollskonflikten:

  1. Förhandlingarna mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.
  2. Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september.
  3. Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.
  4. Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.
  5. Parterna nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Landslagsspelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal över VM-kvalmatchen. Trots att den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsammans med spelarna lyckades man vinna med 6–1.
  6. Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. Spelarna har tränat på egen hand i väntan på att situationen skulle hinna bli löst före VM-kvalmatchen i Göteborg.
ANNONS