Fina möjligheter till jackpott i svampskogen

Publicerad 2017-09-17

Fritid. Sugen på en svampstuvning? Se då till att ge dig ut i skogen för nu är chanserna mycket goda att få full pott i svampkorgen.

– Man får i stort sett ha ögonbindel om man inte ska kunna hitta trattkantareller i en granskog i sydvästra Sverige, säger biologen och svampentusiasten Kill Persson.

I stora delar av landet har det regnat rejält på sistone, vilket gör att det blivit gott om svamp i skog och mark.

– Där det har varit lite mindre nederbörd är i Mälardalsområdet och kanske Östergötland och Gävleborg. Men jag tror och hör att det har kommit regn även där, så det finns gott om svamp där också. Och jag var själv uppe i Jämtland i mitten av augusti och det var mycket svamp där, säger Kill Persson.

I år har det varit mycket gott om kantarell, karljohansvampar och andra soppar har man också kunnat hitta mycket av. Nu kommer mycket trattkantarell och rödgul trumpetsvamp.

– Om man tycker om att plocka svamp tycker jag att man ska ge sig ut nu i brådrasket för det finns stora möjligheter att vara framgångsrik.

Kill Persson höjer dock en varningens finger och uppmanar till noggrannhet:

– Man får inte låta girigheten överstiger förståndet. Även om det är gott om svamp ska man verkligen tittar på vad man plockar. Det kan ju vara något som inte är en matsvamp eller en giftig svamp som växer bland exempelvis rödgul trumpet eller trattkantarell, säger han.

– Och så tycker jag folk ska unna sig en modern svampbok, som är producerad under 2000-talet. Man ska inte leta upp det som mormor eller farfar hade i bokhyllan, för man har ju omvärderat lämpligheten för vissa svampar att äta. Det finns mycket böcker och möjlighet på nätet via smarta telefoner eller Youtube att få hjälp.

TT