Aston Martin går in i Formel 1?

Red Bull lämnar Renault – och Aston Martin gör Formel 1-comeback efter 60 års frånvaro?
Annons

1960 gjorde Aston Martin sitt sista – av sex – Formel 1-lopp.

Det vore synd att säga att det var någon stor succé: Som bäst tog stallet en sjätteplats.

Nu skriver brittiska Auto-Express att Aston Martin kan vara på väg tillbaka till motorsportens kungaklass.

Denna gång som motorleverantör i den cirkus som skapas nu när McLaren säger upp sitt olyckliga samarbete med japanska Honda.

McLaren går då över till motorer från Renault – som i sin tur säger upp avtalet med Toro Rosso (Red Bulls andrastall) och sannolikt i framtiden även Red Bull.

Inför risken att Red Bull ska få Honda-motorer har stallets försteförare Daniel Ricciardo, av många ansedd som en framtida världsmästare, hotat med att lämna stallet.

Ungefär här kommer Aston Martin in i bilden.

Aston Martin har redan ett tekniskt samarbete med Red Bull via superbilen Valkyrie. Man har inte heller varit särskilt nöjda med den utveckling som Renaults motorer haft de senaste säsongerna.

Nuvarande F1-motorer har kritiserats för att vara för dyra och för komplexa. Rykten om en mer kraftfull dubbelturbo-V6 har cirkulerat en tid. Lägre utvecklingskostnader och mer spännande racing kan locka Aston Martin till sporten.

”Vi studerar förändringarna i motorreglementet till 2021 och det kan utmana oss att leverera en F1-motor”, säger Andy Palmer, Aston Martins vd till Auto Express.

Och Red Bull Racing-bossen Christian Horner har redan citerats av Sky Sports F1:

”Det kommer snart ett nytt uttalande som inte gäller Porsche eller Honda. Vi har ett förhållande med ett bilföretag”.

Aston Martin går in i Formel 1?
Aston Martin har redan ett samarbete med Red Bull via hyperbeln Valkyrie.

ASTON MARTINS MOTORSPORT-HISTORIA

Aston Martin är inga duvungar när det gäller motorsport. Så sent som i somras vann man GTE-klassen vid Le Mans 24-timmarslopp.

Aston Martin började 1913 som just tillverkare av tävlingsbilar. Företagets namn kommer från den ene grundaren – Lionel Martin – som körde backtävlingar i Aston Hill Hillclimb.

När traktortillverkaren David Brown tog över företaget efter andra världskriget satte han också upp ett eget fabriksstall som körde sportvagns-VM under hela 1950-talet, en epok som kröntes med dubbelseger på Le Mans och VM-titeln 1959.

Samma år satsade man också på Formel 1 med en frontmotorbil, i en tid när de flesta andra stall som gick över till mittmotor. Det blev bara sex lopp, som bäst kom föraren Roy Salvadori på en sjätte plats.

På senare år har man tillsammans med Prodrive nått framgångar med DRB9-modellen med flera GT1-segrar på Le Mans.

Annons
Annons
Rulla till toppen