EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hälsar på Storbritanniens premiärminister Theresa May i Bryssel.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hälsar på Storbritanniens premiärminister Theresa May i Bryssel.

Löfven: Alla förlorar på brexit

EU är nu redo att diskutera framtidsavtal med Storbritannien efter brexit. Men alla förlorar på utträdet, varnar statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

ANNONS
|

Att godkänna förhandlingsdirektiven för den framtida relationen med britterna tog inte många minuter för EU:s stats- och regeringschefer på fredagens toppmöte.

I riktlinjerna manas till ett "så nära partnerskap som möjligt", även om det också konstateras att resultatet kommer att bli "negativa ekonomiska konsekvenser, i synnerhet i Storbritannien".

Statsminister Stefan Löfven (S) är nöjd över enigheten och framstegen – men oroad över vad som väntar.

- Det blir en hård brexit eftersom britterna lämnar både tullunionen och den inre marknaden. Det kommer dessvärre att kosta – både för dem och för oss. Det här är ingen vinna-vinna-situation. Det är en förlora-förlora-situation, säger Löfven på sin presskonferens efter toppmötet i Bryssel.

ANNONS

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas för sin del på ny fart i samtalen.

- Vi har gjort goda framsteg i utträdelseavtalet, men jag väntar mig också en ny dynamik i nästa fas av förhandlingarna så att vi kan arbeta tillsammans för att förhandla och utveckla det starka framtida ekonomiska och säkerhetsmässiga partnerskap som jag tror är i både EU:s och Storbritanniens intresse, säger May i Bryssel.

Bryssel, TT

Fakta: EU:s förhandlingsdirektiv

EU:s förhandlingsdirektiv inför diskussionerna om framtida relationer till Storbritannien består av 16 ganska kortfattade punkter över sju sidor. Här sägs bland annat:

EU ska ha ett så nära partnerskap som möjligt med Storbritannien, som "bör omfatta handelssamarbete och ekonomiskt samarbete samt andra områden, särskilt kampen mot terrorism och internationell brottslighet samt säkerhet, försvar och utrikespolitik".

EU vill ha "ett balanserat, ambitiöst och omfattande frihandelsavtal, i den mån som det finns tillräckliga garantier för lika villkor. Detta avtal kommer att färdigställas och ingås när Storbritannien inte längre är en medlemsstat. Ett sådant avtal kan dock inte erbjuda samma fördelar som ett medlemskap och kan inte vara liktydigt med ett deltagande i den inre marknaden eller delar därav".

Mer specifikt uttalas bland annat hopp om "tullfrihet och befrielse från kvantitativa restriktioner", "ömsesidigt tillträde till fiskevatten och fiskeresurser", "marknadstillträde för tjänster" och "tillträde till marknaderna för offentlig upphandling".

Källa: Europeiska rådet.

ANNONS