Listasimme luontokohteita eri puolilta maata. Näistä löytyy vaihtoehtoja eritasoisille ja eri asioista kiinnostuneille ulkoilijoille!

1. Hossa

Hossan maisemia kelpaa ihailla myös kanootista. Marjaana Tasala/Visit Finland

Hieman Kuusamosta etelään Suomussalmella sijaitseva Hossa on Suomen uusin kansallispuisto, mutta siellä voi luonnon lisäksi tutustua myös seudun muinaiseen asutukseen vaikkapa Värikallion kalliomaalauksia ihailemalla.

Merkittyjä reittejä on 90 kilometrin verran, ja maisemia voi ihailla myös kanootista käsin.

Upeimmat retkikuvat otat kannaksella kiemurtelevalta Muikkupurolta, Suomen suurimmalta kanjonijärveltä Julma-Ölkyltä, Kokalmuksen rannalta, läpi talven sulana pysyvältä Huosivirralta tai pauhaavalta Lounatkoskelta.

Lue lisää: Karhun kanssa kalassa - Iltalehti testasi Hossan kansallispuiston

2. Paraisten ulkosaaristo

Merisäästäkin tuttu Utö on Suomen eteläläisin asuttu saari. Sami Tuoriniemi/Visit Finland

Turun saariston viisi pittoreskia saarta – Berghamn, Nötö, Aspö, Jurmo ja Utö – ovat kuin toisesta maailmasta. Paraisiin kuuluvilla pikkusaarilla seisoo muutama torppa, mutta muuten maisemaa hallitsee henkeäsalpaava saaristoluonto.

Matka saarille taittuu yhteysalus M/S Eivorin kannella raikkaasta merituulesta nauttien. Yhteysalus lähtee Nauvon saaren Pärnäisistä kerran päivässä, ja se liikennöi ympäri vuoden.

Majakkasaari Utö on näistä saarista varmasti tunnetuin. Suomen eteläisin asuttu saari tunnetaan varsinkin kauniista luonnostaan. Jurmossa voi ihastella pihapiireissä vapaana tallustelevia alpakoita. Aspössa pääsee nauttimaan saaristokahveja kyläsataman vilskeessä.

Lue lisää: Helposti saaristoon! Näihin kohteisiin et tarvitse omaa venettä

3. Porkkalanniemi

Porkkalanniemi on maisemiltaan monipuolinen. AOP

Porkkalanniemi on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa Kirkkonummella, vain tunnin päässä Helsingistä.

Paikka tunnetaan monipuolisesta luonnostaan: yhdellä retkellä voi kokea niin saaristo-, meri-, kosteikko- kuin erämaamaisemankin.

Porkkalanniemen virkistysaluekokonaisuuteen kuuluvat myös Träskön ja Järvön saaret, matkaveneilijöiden ykkösetappi Stora Brändö sekä hylkypuisto.

Seutu vetoaa myös sukellusta rakastaviin. Porkkalanniemen edustalla voi ihmetelle merenpohjassa lepääviä hylkyjä.

4. Espoonlahden luonnonsuojelualue

Espoonlahden ulkoilualue on ehkä kauneimmillaan kevätkukkien aikaan. Marianne Zitting

Espoonlahden pieni luonnonsuojelualue eli Fiskarsinmäki on mainio retkikohde varsinkin keväällä, kun kukkaloisto peittää maan.

Kesällä kilometrin mittaisen kävelylenkin varrella voi tarkkailla laiduntavaa karjaa, ihastella lehtojen rehevyyttä sekä poiketa katsomaan luontotornista avautuvaa näkymää Espoonlahdelle.

Espoonlahden luonnonsuojelualue koostuu merenrantaruovikoista, lehdoista ja niityistä. Luonnonsuojelualue sijaitsee Lasilaaksossa Espoon ja Kirkkonummen rajalla.

5. Arboretum Mustila

Kouvolasta löytyy Suomen vanhin puulajipuisto, Mustilan arboretum. Arboretum Mustila

Arboretum Mustila Kouvolassa on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto. Ensimmäiset istutukset Mustilan kartanon Kotikunnaan mäelle tehtiin 1902.

Nyt 120 hehtaarin suuruisessa puistometsässä kasvaa 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja erilaisia pensaita ja perennoja.

Mustilassa voi ihailla niin atsaleoja kuin havupuumetsiköitäkin. Varmasti kuuluisin sen kohteista on kuitenkin Alppiruusulaakso, joka syntyi puutarhataiteen kokeilualueeksi. Mustila äänestettiin viime vuonna Retkipaikka-sivuston vuoden retkeilypaikaksi.

Alppiruusuja rakastavan kannattaa vierailla myös Haagan Alppiruusupuistossa Helsingissä.

6. Puijo

Puijolla pääsee ihailemaan komeita järvimaisemia. AOP

Kuopion Puijo on kotimaisten lähiretkeilykohteiden aatelia. Aivan kaupungin keskustan tuntumasta pääsee retkeilemään Puijon reiteillä, ja ihailemaan niin tiuhaa metsää kuin Kallaveden järvimaisemiakin.

Puijon alueella on yli 200 hehtaaria suojeltua metsää, joka on myös suosittua sienestys- ja marjastusmaastoa. Maastossa kulkee kolme noin kahden kilometrin mittaista luontopolkua, ja talvella useita latuja.

Alueella on myös Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikka ja laavuja taukopaikoiksi. Mäen päällä sijaitsevat Puijon torni ja Puijon Maja sekä vanha savolaistorppa Konttila, jossa toimii luonto- ja opastuskeskus.

Lue lisää: Kesämatkalle kalakukkokaupunkiin - 10 Kuopion helmeä

7. Liminganlahden luontokeskus

Liminganlahden kosteikkoalue on oiva paikka lintujen tarkkailuun. Ismo Pekkarinen/AOP

Noin 35 kilometrin päässä Oulusta sijaitseva Liminganlahti on loistopaikka lintujen tarkkailuun, sillä se on kansainvälisesti merkittävä muuttolintujen levähdys- ja pesimäalue.

Liminganlahdella sijaitseva luontokeskus on avoinna ympäri vuoden, ja sen laajalla kosteikkoalueella voi bongailla monenlaisia lintuja. Liminganlahdella pesii yli 160 lintulajia, ja vuoden aikana alueella voidaan havaita yli 200 lajia.

Keskeisiä Liminganlahdella pesiviä lajeja ovat merihanhi, mustapyrstökuiri ja ruskosuohaukka. Näkyvimpiä muuttolintuja ovat laulujoutsenet, metsähanhet, kurjet ja suokukot.

8. Sammallahdenmäki

Sammallahdenmäellä pääsee ihmettelemään pronssiaikaisia hautaröykkiöitä. Mostphotos

Raumalla sijaitseva Sammallahdenmäki on yksi suomalaisista Unescon maailmanperintökohteista, ja se sopii retkikohteeksi varsinkin arkeologiasta sekä historiasta kiinnostuneille.

Tämä pronssikautinen hautaröykkiöalue on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue. Sammallahdenmäen kallioilla on yhteensä 36 kivistä kasattua hautaröykkiötä. Ne ovat levittäytyneet noin kilometrin matkalle.

Kokonaisuuteen kuuluu erilaisia pronssikauden röykkiötyyppejä: matalia, pyöreitä ja pieniä, suuria kekomaisia hiidenkiukaita sekä pyöreitä kehäröykkiöitä. Mystisten kivimuodostelmien lisäksi Sammallahdenmäki ihastuttaa kauniilla luonnollaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2019.

Lue myös
Suomen suosituimmat kansallispuistot - tässä on viiden kärki
Lue myös
Joko olet ihastellut kotimaan kalliomaalauksia? 10 kiehtovaa kohdetta
Lue myös
Mistä löytyy suomalainen onni? Tässä ovat onnellisuusoppaat, jotka paljastavat sen matkailijoille
Lue myös
Ylläs on vuoden retkikohde - voitto irtosi loistavilla pyöräreiteillä
Lue myös
Brittibloggaajat listasivat Suomen parhaat paikat - osuivatko valinnat oikein?

Lähteet: momondo.fin tiedote, Luontoon.fi, Kuopion kaupunki, Visit Rauma