Grafik

Flärdfull färd genom USA med Union Pacific

Grafik: Jonas Askergren

GRAFIK. Det sena 1940-talet och 1950-talet var de amerikanska lyxtågens storhetstid. Inredda som förstaklasshotell, med storslagen utsikt, utsökt kök och horder av personal, dundrade de fram över prärier och bergskedjor.

Publicerad

Järnvägarna gjorde USA till en nation. När de byggdes på 1800-talet knöt de samman nord med syd, östkust med västkust. Men redan på 1920-talet började bilismen växa sig stark. Andra världskriget gav tågen andrum, men när det var slut tog bilen över. Järnvägens motdrag var att försöka göra tågen snabbare och mer bekväma. Den utvecklingen hade börjat redan före krigsåren med ”streamliners”, dieseldrivna persontåg som krävde färre stopp och hade högre toppfart än ångtågen.

Under andra halvan av 1940-talet och framåt skruvas ambitionerna upp bit för bit. General Motors, som inte bara gör bilar utan även diesellok, har sin vision klar. 1947 gör företaget Turné med sitt koncepttåg ”The Train of Tomorrow”. Alla vagnarna i framtidståget har vad som mer än något annat har blivit symbol för lyxtågsepoken, en kupolliknande, inglasad övervåning. Kundkretsen är folk med feta plånböcker. En av stamkunderna är en framgångsrik västern-skådis: Ronald Reagan, som till och med ställer upp för en helsidesannons i National Geographic.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här