Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sex klasser i Winellska skolan inhyses i mögelbyggnad - "Att barackerna försenas kändes som en mardröm"

Från 2017
Grunden för barackerna utanför Winellska skolan i Kyrkslätt.
Bildtext Grunden för barackerna utanför Winellska skolan är på plats men själva barackerna saknas.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Sex klasser vid Winellska skolan i Kyrkslätt inhyses i den byggnad där problemen med inneluften varit värst och där det finns mögel i konstruktionen. Byggnaden borde ha ersatts med baracker vid skolstarten på tisdag men de har försenats. Rektorn fick reda på förseningen i mitten av juli, men informationen gick ut till allmänheten flera veckor senare.

Grunden för barackerna på skolgården till Winellska skolan är färdig, men där finns inga baracker och heller ingen som håller på och bygger några.

- Grunden var färdig i början av juli, vilket var efter den ursprungliga tidtabellen. Det företag som levererar barackerna kunde därför inte bygga dem när det var planerat och därför gjordes hela tidtabellen om. Nu försöker vi så fort som möjligt inleda byggandet av dem, säger Kyrkslätts byggchef Jarno Köykkä.

- Winellska skolan är inte den enda skola som behöver baracker och när det blir en försening syns det direkt. Företaget har inte tillräckligt med personal för att bygga en barack nu, säger Köykkä.

Enligt Köykkä kan byggandet av barackerna inledas så småningom och målsättningen är att den ena baracken ska stå färdig efter höstlovet i oktober. Den andra byggs därefter. Byggandet av en barack räcker omkring fem veckor. Kommunen betalar en månadshyra på 40 000 euro för barackerna.

Rektor: Allting fick rivas upp

För Winellska skolans rektor Kristiina Koli har förseningen av barackerna, där årskurserna ett till sex ska inhysas, lett till extra arbete under sommaren.

- Allting fick rivas upp. Beskedet kom den 11 juli och jag fick då tillsammans med lokalförvaltningen snabbt lösa dilemmat med att placera 400 elever i våra nuvarande utrymmen, säger Koli.

- Jag hade ingen plan B. Hela våren jobbade vi utgående från att barackerna skulle vara inflyttningsklara i augusti när skolan börjar.

Förutom årskurserna ett till sex är tanken också att inhysa tre språkbadsklasser från Gesterbyn ala-aste i barackerna.

Kristiina Koli är rektor vid Winellska skolan.
Bildtext Rektor Kristiina Koli fick kännedom om förseningen den 11 juli men föräldrarna informerades först flera veckor senare.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Räckte flera veckor innan föräldrarna informerades

Fastän Koli fick reda på förseningen den 11 juli blev allmänheten inklusive föräldrar medvetna om den först flera veckor senare. Yle Huvudstadsregionen berättade om förseningen i slutet av juli och den kom till föräldrarnas kännedom genom ett Facebookinlägg av en lokalpolitiker, som hade frågat kommunen om saken.

- Juli är en exceptionell tid i Finland. Landet är helt tyst. Då jag fick reda på att barackerna försenas började jag fundera med lokalförvaltningen hur vi gör. Jag måste fundera var vi får in 400 elever.

- Informationsgången till föräldrar och allmänheten är bekymmersam i juli. Jag hade inte tillgång till skolkansliet då det renoverades och att få information till samtliga berörda, 70 lärare och 800 barns föräldrar, är inte så enkelt i juli. Vår informationskanal till föräldrar fungerar inte under sommaren och till exempel de nya ettorna finns inte med där, förklarar Koli.

Gymnastiksal i Winellska skolan.
Bildtext Bland annat gymnastiksalen har blivit klassrum i Winellska skolan.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Alla klassrum har nya inomhusluftsputsare

Undersökningar som gjordes av B-byggnaden i fjol under hösten visade att det finns mögel i konstruktionen och att luftkonditioneringen inte fungerar. Yle Huvudstadsregionen har tidigare berättat om flera elever som har fått svåra symptom när de har vistats i byggnaden. Elever har också tvingats till distansundervisning eller skolbyte på grund av situationen.

I B-byggnaden kommer nu sex klassrum att vara i bruk. Årskurserna fyra och fem ska ha dem som sina hemklassrum.

- I alla klassrummen finns inomhusluftsputsare. De är av annan kaliber än vad vi använt tidigare. Övre våningen stängs av och lufttrycket justeras så att nedre våningen har övertryck och de delar av byggnaden som är avstängda har undertryck. Det här görs för att inget från konstruktionen ska ta sig till inomhusluften, säger Koli.

Men barn vistas alltså nu i den byggnad där det har konstaterats mögel och där flera har fått symptom?

- Inomhusluftsproblemen har konstaterats men alla har inte fått symptom. Enligt en rapport från Esboregionens miljö- och hälsoskydd kan vi använda de här utrymmen och vi måste lita på det. Jag känner mig trygg med de åtgärder vi har vidtagit.

Största delen av klasserna ett till sex kommer ändå att vistas i andra utrymmen än i B-byggnaden. Den stora gymnastiksalen i skolcentret ska inhysa flera klasser och både biblioteket och matsalen ska bereda plats för klasser.

- Att gymnastiksalen används för undervisning leder igen till problem för gymnastikundervisningen. Vi får använda sportplanen på skolgården, ishallen och bombskyddet i centrum av Kyrkslätt istället.

Luftrenare i Winellska skolan.
Bildtext Varje klassrum i B-byggnaden har en inomhusluftsputsare.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Äldsta dottern sade att hon inte vill ha hemundervisning igen"

Nina Johansson har tre barn som ska börja läsåret i Winellska skolan, varav en på första klass. Båda hennes döttrar fick symptom av inomhusluften under förra läsåret. De gick då på årskurserna två och fem. Hon säger att beskedet att barackerna försenas kändes som en mardröm.

- Äldsta dottern sade direkt att hon inte vill ha hemundervisning igen, som i våras. Den yngre dottern önskade sig bara normal skolgång med sina kompisar. Ingen av dem behöver trots allt vistas i den byggnad som är i sämst skick. Jag är ändå orolig för dem som ska vistas där.

- Och mitt yngsta barn, som nu ska börja årskurs ett, kommer att ha sitt klassrum i gymnastiksalen som tidigare har konstaterats hälsovådlig. Vissa åtgärder gjordes i fjol men döttrarna fick ändå symptom under vårfesten. De fick bland annat hudproblem och slemhinnorna i näsan svällde upp och den ena blev illamående.

Kritisk till informationsgången

Johansson är kritisk till informationsgången angående förseningen av barackerna.

- Jag hörde om det i slutet av juli. Vi hade önskat att kommunen meddelat om saken då man kände till det på kommunen.

Rektorn förklarade informationsgången med att det är svårt att informera föräldrar i juli.

- Jag tror att om man vill informera så går det. Man kan inte försvara det så, nätet i Finland fungerar också i juli, säger Johansson.

Johansson säger att hennes barn blev som förbytta under sommarlovet.

- De har orkat en massa, både leka och springa och har inte haft hudproblem. De har fått färgen tillbaka och det är fantastiskt.

- Nu är jag rädd att de barn och vuxna som ska vistas i byggnaderna med dålig inomhusluft ska få symptom, säger Johansson.

Diskussion om artikeln