Jätevesi voi paljastaa jopa viikkoa ennen, onko koronavirustartuntojen määrä kääntymässä kasvuun

Helsingin ja Turun jätevesistä on löytynyt koronavirusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksessa. Muissa viikkoseurantakohteissa Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa viitteitä viruksesta ei ole löytynyt. Nyt julkistetut tulokset perustuvat 24.–25. toukokuuta otettuihin näytteisiin.

THL:n erikoistutkija Tarja Pitkäsen mukaan tulokset vahvistavat havaintoja siitä, että koronaepidemiatilanne on rauhoittumassa. Maailmalla aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä kasvavassa määrin.

–  Hollannista ja Yhdysvalloista on tullut alustavia tietoja siitä, että jos jätevesiseurannassa havaitaan piikki tai nousu koronaviruslukumäärässä, se tulisi jopa viikkoa aikaisemmin kuin potilasdiagnostiikkatuloksissa, Pitkänen kommentoi STT:lle.

Pitkäsen mukaan jätevesitutkimuksella olisikin mahdollista saada ennakkovaroitus mahdollisesta toisesta aallosta.

– Siinä tulisi sitten muutama päivä aikaa toimia ja kohdistaa esimerkiksi toimenpiteitä paikkakuntakohtaisesti tai ainakin varautua siihen, että jatkossa on tarve hoitaa potilaita enemmän.

Maailmalla harvoja yhtä laajoja tutkimuksia

Suomen jätevesitutkimuksen tulokset ovat pitkälti samankaltaisia kuin mitä on saatu aiemmin eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa.

–  Paikkakunnilla, joilla on todettu enemmän koronatartuntoja, oli myös enemmän koronavirusta jätevedessä. Siellä, missä oli vähemmän tartuntoja, myöskään jätevedestä emme koronavirusta pystyneet löytämään, Pitkänen toteaa.

– Kyllähän tämä antaa toivoa siitä, että koronaviruksen jätevesiseuranta voisi olla yksi työkalu lisäämään tilannekuvaa infektioiden määrästä eri paikkakunnilla eri hetkinä

Laajuudessaan Suomen tutkimus on kuitenkin harvinainen. Näytteitä on kerätty huhtikuusta lähtien kaikkiaan 28 jätevedenpuhdistamolta.

–  Meillä kuukausiseuranta kattaa 60 prosenttia Suomen väestöstä, tämä on yksi harvoista kansallisen tason hankkeista. Meidän lisäksi kansallisen tason seurantaa toteutetaan tiettävästi vain Hollannissa ja Saksassa. Suurin osa muista tuloksista on ollut yksittäisistä kaupungeista.

THL aikoo jatkaa jätevesitutkimuksen viikkoseurantaa viidellä paikkakunnalla toistaiseksi ja kuukausiseurantaa ainakin kesän yli.

Kuukausiseurannassa ovat mukana Espoo, Maarianhamina, Kotka, Kouvola, Lahti, Hämeenlinna, Lappeenranta, Pori, Mikkeli, Savonlinna, Jyväskylä, Joensuu, Seinäjoki, Vaasa, Kokkola, Kajaani, Kemi, Rovaniemi, Salo, Rauma, Pietarsaari ja Vihti.

– Toivomme saavamme lisätietoa kesän aikana siitä, onko esimerkiksi joitain tiettyjä paikkakuntia, joita tulisi ottaa tehoseurantaan, Pitkänen sanoo.

Koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle

THL:n mukaan koronavirus ei ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa.

–  Koronavirukset ovat vaipallisia viruksia. Se tarkoittaa sitä, että ne eivät säily kovinkaan hyvin ympäristössä tartuntakykyisinä, Pitkänen toteaa.

– Ja Suomessa juomavesi on erillään jätevedestä niin kuin kuuluu ollakin. Puhdas juomavesi tai esimerkiksi uima-altaat, joissa käytetään klooria, eivät aiheuta koronavirustartuntoja.