Spanien besegrade Iran – efter ”möda och besvär”

1:39 min

Spanien kunde efter viss möda vinna mot Iran med 1-0. Iran hade en boll i mål som dömdes bort efter offside.

Iran-Spanien 0-1

Så var matchen:

En första halvlek där Spanien hade allt spel, men utan någon riktigt het målchans. Iran var enormt nedtryckta, i långa perioder var samtliga tio utespelare nere i eget straffområde för att försvara sig mot Spaniens anstormning. 

När 1-0-målet kom, nio minuter in i den andra halvlek, ändrades matchbilden. Iran kom i flera fina anfall och hade också en boll inne i mål, som dömdes bort efter offside. Närmare än så kom aldrig laget en kvittering.

Saman Ghoddos byttes in i den 86 minuten för att försöka hitta på något för Iran utan att lyckas.

Med viss möda och visst besvär lyckas Spanien till slut vinna, efter ett knämål av Costa.

Snackisen:

I den första halvleken ramlade de iranska spelarna oerhört enkelt, och låg ofta kvar länge och vred sig i intensiva smärtor – uppenbara filmningar för att få tiden att gå.

– Jag tycker det är jättesvårt. Filmar man ska det ju bli gult kort, så det är det domaren får göra, men på ett sätt är det bara sunt förnuft att man inte håller på på det sättet, säger Radiosportens expert Håkan Mild.

Skulle man inte kunna använda VAR?

– Ja, varför inte. Men det är också ett irritationsmoment, och i den här matchen hade man behövt använda VAR tio gånger, det är ganska störande.

Sagt om matchen:

– I första halvlek spelar Iran otroligt defensivt, jag vet inte om jag sett ett lag spela på det sättet någonsin. Andra halvlek är en helt annan match, då flyttar Iran upp och visar att de har duktiga fotbollsspelare, så man önskar kanske att de satsat lite mer av det i första halvlek också, säger Radiosportens expert Håkan Mild.