Stavkyrkan utanför Ockelbo. Byggd av Anders Woxberg Foto: SVT

Han bygger sin egen medeltida stavkyrka i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Han säger att han inte riktigt vet vad som driver honom, men att han inte kan låta bli, att det blivit till en livsstil, även om projektet tar det mesta av hans energi och tid. Anders Woxberg i Ockelbo är mannen som bestämt sig för att på egen hand och med gamla metoder bygga en 1100-tals stavkyrka.

Idén kom efter att han skrivit en bok om Ödmården, det stora lite ödsliga skogsområdet som sträcker sig från kusten genom södra Hälsingland och norra Gästrikland. Området har sedan medeltiden varit sägenomspunnet och ett tillhåll för rövare och fredlösa.

– Stigman Sote var enligt sägnen rövarhövding i Ödmården och det var farligt för folk att färdas genom skogarna här, så jag tänkte att det måste finnas en stavkyrka i Ödmården.

Stavkyrkan utanför Ockelbo. Byggd av Anders Woxberg Foto: SVT

Anders Woxberg började sitt bygge 2010, men innan dess var det markfrågor, grund och annat som skulle lösas. Först fälldes träd och en kyrkbacke gjordes i ordning. Under grävarbetet, just där kyrkan skulle stå, träffade man på en vattenåder, en norrinnande sådan:

– Sedan urminnes tider har man ansett att just norr-rinnande vatten har en läkande och magisk effekt, så vi gjorde en fem meter djup krypta under kyrkan, där det kommer att finnas en brunn med detta vatten, som man kan använda vid dop eller andra ceremonier så småningom.

TV: Se ett längre inslag i SVT Play

Byggs med stående plankor

En stavkyrka ska vara byggd i trä med stående plankor och när det gäller hantverket har Anders rest en hel del i Norge, där det finns 28 bevarade stavkyrkor att studera. En enda finns kvar i Sverige, i Hedared nära Borås, men den är restaurerad.

– Jag har ibland haft med mig en stege och klättrat upp och tittat på tak-konstruktioner och bårder. Sedan har jag använt Internet en hel del, för att lära mig det traditionella hantverket.

Han visar oss en mängd gamla verktyg, mest hyvlar och yxor och demonstrerar sprätt-täljning, som gör att man får fram ett finstämt fiskbensmönster på en nockås som ska sitta uppe mot taket:

Anders Woxberg Foto: SVT

– Man använder en yxa med rundad egg, så att man hugger in och går ut i samma hugg, lite snett. Sen vänder man på stocken och hugger åt andra hållet, då får man fram det där mönstret. Man sågade inte itu stockar förr i tiden utan man högg isär dem på längden, så därför var man tvungen att snygga till huggytan på det här sättet, berättar Anders.

Ska kännas som 1100-talet

Förutom bygget och hantverket ska kyrkan också inredas i en stil som ska kännas som 1100-tal:

– Det är så vi vill ha det, enkelt och ursprungligt. Jag har letat stockar och stenar till altaret och så går blir det en del loppis- och auktionsfynd som kommer till användning.

Och fantasi verkar Anders inte ha någon brist på. Han har använt allt ifrån smidda brödkrokar, toapappershållare och handdukshängare till den vackra dörren, som är full av symboler från medeltiden och med inspiration från omgivningen:

– Jag har till exempel sneglat på runstenen i Ockelbo och trädet på den, som kanske är det fornnordiska trädet Yggdrasil, och inspirerats av det när jag konstruerat trädet på dörren.

Ett av hörnen på stavkyrkan i Ockelbo Foto: SVT

Anders Woxberg vill vara fri i tanken när det gäller livsåskådningar, religioner och symboler, och i det ännu så länge mycket spartanskt inredda kyrkorummet, som han kallar katolskt, finns både den judiska stjärnan, en madonnafigur och ett kors (som egentligen är ett gammalt ostkärl fyndat på loppis). Så småningom ska det troligen tillkomma en kvinnoskulptur och kanske ett hästhuvud med inspiration från den fornnordiska mytologin.

Anders Woxberg utanför sin egenhändigt byggda stavkyrka Foto: SVT

– Min vision är att det här ska bli en kyrka för alla. Om man vill ha en kristen gudstjänst här så kan man sätta upp ett kors vid altaret. Om man vill ägna sig åt meditation eller ha konserter så ska man kunna göra det, och om nysvenska eritreaner vill komma hit, så får de hänga upp sina symboler. Det är så jag vill att det ska vara i framtiden, säger Anders Woxberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.