Största it-attacken hittills – i världen

1:27 min

Det är den hittills största it-attacken i världen, enligt Europol. Och Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum, håller med.

– Det är den största samlade attacken som jag känner till, säger Anders Ahlqvist.

EU:s polismyndighet Europol betecknar det senaste dygnets angrepp med skadlig datakod som det hittills största i världen.

It-angreppet började i går och har slagit till mot datorer i hela världen. I Sverige har Timrå kommun och verkstadskoncernen Sandvik drabbats. Storbritannien har den allmänna sjukvården drabbats allvarligt. 

Det handlar om utpressning, datorer görs obrukbara tills de drabbade betalar en summa i den elektroniska valutan bitcoin, vilket gör det svårare att spåra utpressarna.

It-säkerhetsexperten Robert Malmgren säger att utpressarna får in stora summor.

– Så uppenbarligen finns det folk som betalar.

Anders Ahlqvist på Nationellt it-brottscentrum säger att den här formen av attacker är något som vi får leva med.

– Det här är människor som för några år sedan sysslade med grova narkotikabrott, värdetransportrån, den typen av verksamhet. Dem ser vi i dag ägna sig åt bedrägerier och utpressning på internet i stället.

– Skälet till det är att det finns minst lika mycket pengar att tjäna och risken för den som ägnar sig detta är mycket mindre.

Vad ska man göra?

– Se till att ditt operativsystem uppdateras, se till att du har programvara som skyddar mot skadlig kod installerad och var försiktig i ditt beteende. Klicka inte på länkar, öppna inte filer om det inte vet vad det är för något.

– Med de enkla åtgärderna kommer man långt, säger Anders Ahlqvist på Nationellt it-brottscentrum.