Pressmeddelande -

Så kan barn bli mer delaktiga i samhället

Att få vara med och utforma ett barnbibliotek stärker barns delaktighet och samhörighet i samhället. Det visar forskning som utförts av forskare vid Högskolan i Borås och Göteborgs universitet. En rapport släpps 24 april.

Arbetet med Malmö stadsbiblioteks nya barnavdelning har nu utmynnat i en forskningsrapport "Att utforma ett barnbibliotek tillsammans med barn: Delaktighetsprocesser på Malmö Stadsbibliotek".

– Rapporten handlar om de processer som ledde till det färdiga barnbiblioteket och hur barn kan vara delaktiga i arbetet, säger Frances Hultgren, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. Hon har arbetat fram rapporten tillsammans med Barbro Johansson, docent i etnologi vid Göteborgs universitet.

I september 2013 startade arbetet med att skapa en ny barnbiblioteksavdelning vid Malmö stadsbibliotek. Projektet fick namnet Lilla Slottet. Den 2 september 2016 invigdes det nya biblioteket med namnet Kanini.

– Utgångspunkten var att skapa en miljö som bygger på barns delaktighet, både under processens gång och i det färdiga biblioteket, säger Frances Hultgren.

– Vår forskning har syftat till att undersöka sätt att främja barns delaktighet, i synnerhet de yngsta. Frågan vi ställde oss var: kan man främja barnens medborgerlighet och samhörighet i samhället med ett barnbibliotek?

Vad har ni kommit fram till?

– Att svaret på frågan är ja. Men det gäller att vara väldigt öppen och lyhörd för barnens tankar. Det krävs mycket samverkan med föräldrar, bibliotekspersonal och de som utformar biblioteket. Barnen måste kunna utforska vad biblioteket kan erbjuda så självständigt som möjligt. Ska man tillvarata barns rättigheter, så måste det manifesteras i biblioteken. Det roliga är att förändringsprocessen redan är på gång på flera håll i landet. En del av drivkraften i den pågående utvecklingen kommer från ambitionen att införliva barnrättskonventionens tankesätt i barnbibliotekets verksamheter, särskilt idén om barns delaktighet.

Hur gick era studier till?

– Vi gjorde observationer under en treårsperiod och pratade med föräldrar och barn som var högst åtta år gamla. Vi har jobbat tätt samman med bibliotekspersonalen. Vi har till exempel genomfört forskningscirklar med personalen som har varit väldigt involverade i processen. De var mycket intresserade av nytänkande, det märktes.

Den 24 april släpps rapporten "Att utforma ett barnbibliotek tillsammans med barn: Delaktighetsprocesser på Malmö Stadsbibliotek" på Högskolan i Borås. Rapporten ges ut inom högskolans rapportserie Vetenskap för profession.

För mer information, kontakta Frances Hultgren, Högskolan i Borås, telefon 033-435 4354, frances.hultgren@hb.se

Läs mer:

http://www.hb.se/Forskning/Forskningsportal/Forskare/Hultgren-Frances/

http://hb.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1182398&dswid=3853

Ämnen

  • Utbildning

Regioner

  • Västra Götaland

-----------------------------------

Högskolan i Borås bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har ca 11 000 studenter och 730 anställda.

Högskolan i Borås försöker ständigt minimera gapet mellan teori och praktik. Därför utbildas våra studenter nära arbetslivet. Vi satsar på problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. Våra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Högskolan i Borås har fyra examensrättigheter att bedriva forskarutbildning inom fyra områden: biblioteks- och informationsvetenskap, människan i vården, resursåtervinning samt textil och mode.

Kontakter

Lina Färm

Presskontakt Kommunikatör Forskning 0733-80 91 92

Annie Andréasson

Presskontakt Kommunikationschef 033-435 40 22

Anna Kjellsson

Presskontakt Kommunikatör Press- och mediakontakt, forskning 0734-61 20 01