Fler hotellgäster än någonsin i Göteborg

Resandet ökar på väldigt många ställen i Sverige och det är framför allt städer som har blivit motorer för turismen. I år var det 50 procent fler amerikanska turister som besökte Göteborg

ANNONS
|

Svenska gäster i Göteborg ökade med fem procent medan besökare från USA steg med hela 48 procent. Det visar statistiken från SCB och Tillväxtverket som mäter gästnätter på hotell och vandrarhem.

– Det är oerhört glädjande att besöksnäringen i Göteborg haft en så stark utveckling. Det har varit fler gäster på hotellen än någonsin tidigare,säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

Festerna lockar mest

Evenemangsstaden Göteborg har lockat extra mycket med EM i Ridsport, Göteborgs Kulturkalas och Way out West. Tre dragplåster som tillsammans hjälpte till att fylla göteborgshotellen i augusti.

– I långa periodervar det i stort settfullbelagt, säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

ANNONS

Det är emellertid inte bara fler svenskar och amerikaner som kommit hit. Hittills i år har danska och norska gäster ökat med 15 respektive 12 procent. Detta trots att just dessa nationaliteter minskade med cirka 10 procent under den evenemangstunga månaden augusti.

–Resandet ökar på väldigt många ställen, framför allt städer har blivit motorer för turismen. Man reser inte till alla städer, men såväl Göteborg, Stockholm och Malmö ökar kraftigt i mätningarna. Det gäller alltså både utländska och svenska gäster, förtydligar Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Vad tror du att det beror på?

– Det finns alltid någott att göra i städer, oavsett om det är badväder eller inte. Det är framför allt därför just evenemang är ett bra sätt att locka turister till staden.

Han understryker:

– Göteborg är trots allt populärast på sommaren.

Totalt sett ökade antalet gästnätter på hotell och vandrarhem i Göteborg med 3 procent. Det motsvarar 83 000 övernattningar. Det totala antalet gästnätter i Göteborg mellan 1 januari och sista augusti uppgår till drygt 2,7 miljoner.

De kommande åren planeras flera nya hotell i Göteborgsregionen. Totalt sett kommer dessa medföra över 3 000 nya rum.

ANNONS