USA riktar nya sanktioner mot ryssar

1:15 min

USA riktar nya sanktioner mot ryska medborgare och organisationer för påstådd inblandning i det amerikanska presidentvalet och cyberattacker, uppger det amerikanska finansdepartementet.

USA:s beslut att nu införa sanktioner mot 19 ryssar och fem ryska företag och organisationer är en hämnd för flera cyberangrepp de senaste åren.

Främst är åtgärderna ett svar på Rysslands försök att påverka presidentvalet 2016. En av organisationerna man nu inför sanktioner mot är Internet Research Agency, organisationen som också kallats trollfabriken i S:t Petersburg, där hundratals människor arbetade för att försöka försvaga den politiska processen i USA, bland annat genom sociala medier.

Även andra cyberangrepp omnämns i ett pressmeddelande från Trumpadministrationen, bland annat NotPetya-angreppet som i juni förra året påverkade banker, flygplatser och energibolag runtom i hela världen. Enligt USAs finansdepartementet var NotPetya det mest kostsamma cyberangreppet någonsin.

Rysslands inblandning i kriget i Ukraina och de den senaste tidens anklagelser om att Rysslands ska beordrat mordet på en dubbelagent i Salsibury Storbritannien, omnämns också.

Flera av personerna som USA nu inför sanktioner mot åtalades tidigare i år av Muellerutredningen.