Leksands Lukas Eriksson och Linköpings Jakob Lilja.
Leksands Lukas Eriksson och Linköpings Jakob Lilja.

Lilja klarade pressen mot Leksand

För ett dygn sedan: Jakob Lilja åtalas för en crosschecking som hände för två år sedan. Nu fick han en viktig roll och storspelade när Linköping slog Leksand med 5–2.

ANNONS
|

Det var för två år sedan som Jakob Lilja, då spelande för Rögle, gjorde en ful crosschecking på Malmös Jens Olsson.

Dagen innan Jakob Lilja satte sig på bussen för match mot Leksand, kom beskedet att han åtalas för detta. Ett mardrömsdygn för Jakob Lilja, som berättar om stödet av fick av mentale coachen Andy Sward inför den här matchen:

- Han fick mig och inse att det som hände då kan jag inte påverka just nu när jag är här och ska spela en match. Jag lyckades också plocka bort tankarna och spela bra ändå. Faktum är att det var värre för två år sedan, säger Lilja.

ANNONS

Skön känsla

Det dröjde till 7.52 innan Jakob Lilja på allvar signalerade att kan klarat den mentala pressen. Då styrde han in Linköpings kvittering till 1–1. Därefter såg allt ut att lossna och han gjorde en riktigt bra match.

- Det kändes betydligt bättre efter det målet än innan matchen. Efter målet fick jag en skön känsla och kunde bygga vidare på det.

Efter matchen var sedan den hetaste killen i spelargången. Så kommer det också att bli fram till rättegången.

- Jag klarar av det och vet vad jag ska säga och inte säga. Som sagt. Det var värre för två år sedan.

Flytet underlättar

Linköpings flyt i SHL underlättar också för honom. Nu tog laget sin åttonde seger på nio matcher. Det enda laget som brutit den segersviten är Leksand som vann för knappt två veckor sedan.

- I dag var vi betydligt bättre och gjorde mål på våra chanser. Det var skillnaden. Det här var en viktig seger för oss i toppen. Det betyder mycket, säger Jakob Lilja.

ANNONS

Samtidigt som det jublades i Linköpings omklädningsrum var det märkbart tyst i Leksands rum. Laget har nu förlorat fyra raka matcher och har inte samma gloria i sitt spel som innan jul. Kvalspelet närmar sig. Men Jakob Lilja dömer inte ut dalalaget:

- De spelar bra med snabba omställningar. De var definitivt inte sämre i dag än när de slog oss senaste. Skillnaden är att i dag var vi bättre än då.

ANNONS