Det goda samhället har en plikt att värna hela skapelsen

Industrisamhället har inte bara skapat arbeten. Avfallet tog många liv.

ANNONS

Miljöpolitik har en djupare bakgrund än att värna om en tillfällig miljöfråga, oftast i en intresseorganisations egenintresse. Insikten om miljöfrågan fick jag i mitten av 1950-talet, då jag mötte Georg Borgström som blev världskänd för sina kraftfulla debattinlägg om fördelningen mellan fattiga och rika i världen, människans rovdrift på naturen och risken för en global brist på livsmedel.

Industrisamhället har inte bara skapat arbeten. Avfallet tog många liv. Det insåg dåvarande s-ledaren i Tyskland, Willy Brandt, som framhöll att fabriksröken i Ruhr efter 2:a världskriget var till skada för tyskarna. Världssamfundets oro för nedsmutsningen av luft, jord och vatten, och för skogsskövlingar och andra miljöskador, blev alltmer uttalad under 1960-talet med bland annat vår miljöskyddslag 1969.

ANNONS

Olof Palme tog initiativ till att Sverige arrangerade den första internationella miljökonferensen någonsin i FN:s regi. Den förlades till Stockholm 1972. Under 1960-talet påbörjades reningsverkens arbete för rent vatten i närmiljön. Det är därför vi kan se folk bada i centrum eller fiska i nutid. En valaffisch hade år 1974 texten ”arbete-miljö-demokrati”. Miljöpartiet grundades först 1981.

Den nu pågående debatten om klimatet finns på agendan och en sundare livsstil markeras på olika sätt. Alltjämt återstår ett aktivt arbete för att var och en skall handla miljömedvetet. Motståndet finns i USA där en populistisk president roar sig med alternativa sanningar, samtidigt som landet var och varannan vecka drabbas av svåra miljöproblem.

Socialdemokratins miljöpolitik utgår från att det goda samhället har en plikt att värna hela skapelsen. Inför valet den 9 september har partiet tagit ställning för miljön i flera frågor:

Den svenska skogen ska värnas för att ge jobb och hållbar tillväxt samt ge tillgång till ett berikande friluftsliv. Det innebär at utsläppen skall minska med 85 procent till 2045.

Det krävs utökad kollektivtrafik och utbyggnad av järnvägsnätet. Bilarna skall bli mer miljövänliga. Energi från vind, vatten och skog har en stor potential i det arbetet. Det leder till en avveckling av kärnkraften och övergång till andra mera miljövänliga energiformer, där varje hushåll kan bidra till att minska energiförbrukning.

ANNONS

Det ställer krav på att EU och världen i övrigt tar ansvar för skapelsen och värnar djur- och naturliv.

Vårt land har goda förutsättningar att vara en aktiv part med fortsatt s-politik.

Ulf Wallin (S)

Ordförande för STS Uddevalla Bohusdal

ANNONS