Politikerne har fått det som de vil: Nå må kreftpasientene til store sykehus for å få hjelp

Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret.

FÆRRE SYKEHUS BEHANDLER KREFT: Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. Foto:  E! Entertainment/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix
FÆRRE SYKEHUS BEHANDLER KREFT: Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. Foto: E! Entertainment/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politikerne har ønsket en sentralisering av kreftbehandling i Norge, slik at kompetansen i større grad skal samles og utvikles i sterke fagmiljøer og at ressursene skal brukes effektivt.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at de har fått som bestilt, på kort tid.

Stadig flere kreftpasienter får nå behandling på store sykehus. Blant prostatakreftpasientene blir 90 prosent nå operert på høyvolum-sykehus. For lungekreftpasienter har andelen som ble operert på et høyvolumsykehus gått opp fra 45 til 87 prosent i løpet av ti år.

- Tydelig dreining - Vi registrerer nå en tydelig dreining fra behandling på mange sykehus, til større behandlingsvolum ved færre sykehus. Eksempler på kreftformer der vi ser en tydelig endring, er lungekreft og tarmkreft, sier Bjørn Møller, leder for Registeravdelingen i Kreftregisteret og legger til:

- Dette er først og fremst en dokumentasjon på den sentraliseringen som har foregått. Det er ikke målt positive eller negative effekter av en slik dreining, men mitt inntrykk er at denne reduksjonen i antall sykehus som opererer kreft også har faglig støtte i det kliniske miljøet, sier Møller til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.