I 18 år har Maria Paulsson Sunberg pendlat från Born Foto: Erik Lundell/Länstrafiken/Mikael Åberg/SVT

Pendlare drabbas när buss dras in

Uppdaterad
Publicerad

Maria Paulsson Sundberg har pendlat till och från jobbet i Hällefors i 18 år med samma buss. Nu har avgången på eftermiddagen tagits bort, vilket drabbar henne och andra pendlare.

I 18 år har Maria Paulsson Sunberg pendlat från Born utanför Nora till jobbet i Hällefors.

Hem till Born har hon tagit sig med buss 305 klockan 16.10 på eftermiddagarna. Från och med i måndags har förutsättningarna ändrats, då Länstrafiken dragit in avgången.

– Vi förstår att de måste ta bort bussar och göra besparingar, men de tar bort fel tid, säger Maria.

Tagits bort helt

Neddragningar av bussavgångar har skett i alla delar av länet, några linjer har tagits bort helt.

Bussen som Maria pendlat med är en av de avgångar som dragits in permanent. Maria menar att det är flera pendlare med henne som drabbas. Avgången klockan 15.10 finns kvar, men lämnar Hällefors innan jobbdagen är slut.

– Jag tycker de skulle behöva komma ut i verkligheten och prata med oss resenärer och inte bara titta på sin statistik. Jag har också försökt ringa och prata med Länstrafiken, men de lyssnar inte, säger Maria.

Prioriterar bort

Länstrafiken uppger att de har genomfört en översyn av all busstrafik i länet och undersökt hur många resenärer som åker de olika bussarna. Det har lett till att vissa avgångar och busslinjer tagits bort.

– Den trafik som efterfrågas mest behöver vi prioritera. Avgångar med i snitt färre än fem påstigande har man prioriterat bort, enstaka avgångar kan vara kvar, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikschef vid Länstrafiken.

Varför behåller man den som går 15.10?

– Vi har förståelse att drar vi ned busstrafik är det besvärligt för de som använder bussen, även om de inte är så många. Om man behåller den senare får skoleleverna vänta väldigt länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.