Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundar med höftprotes och katter med pacemaker: Vården av djur blir allt mer lik vården av människor

Från 2018
veterinär håller i katt samtidigt som annan vårdare tar blodprov från kattens hals.
Bildtext På smådjurssjukhuset i Vik vårdas sällskapsdjur.
Bild: Tiina Jutila / Yle

I och med att våra husdjur blir mer som familjemedlemmar så ökar också användningen av veterinärtjänster. I dag kan man utföra nästan samma behandlingar på djur som på människor - men det finns etiska gränser. Om du har råd att betala så kan din hund få en pacemaker - men inte ett nytt hjärta.

Förra året ökade antalet små patienter på Helsingfors universitets djursjukhus, enligt Jussi Anttila som leder djursjukhuset i Vik.

Stigande patientmängder år 2017

Patientökningen på universitetsdjursjukhusen hänger samman med flera faktorer.

Det har börjat gå bättre för hästbranschen, och samtidigt har smådjurssjukhuset försökt få fler patienter så att studerandena i djurmedicin ska ha tillräckligt med "övningsmaterial", säger Anttila.

En viktig orsak är också den att djuren har blivit familjemedlemmar. Ägarna vill ta ännu bättre hand om deras hälsa än tidigare.

- Konsumenternas behov av service växer hela tiden. Antalet hundar har redan länge varit på väg uppåt. Djurägare använder djurläkartjänster mer än tidigare.

Djur kan vårdas nästan som människor

Det talas om att hälsovården av djur börjar påminna allt mer om specialsjukvården för människor. Men är det sant?

Enligt Jussi Anttila närmar sig nivån på djursjukvården hela tiden nivån på "människosjukvården".

- Vi stöter på situationer där vi nog kan utföra liknande ingrepp och behandla djuret på samma sätt som människor, men djurägaren har inte nödvändigtvis råd att betala för det. Det är inte förnuftigt sett ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Anttila.

Bildtext Cirka en tredjedel av smådjurssjukhusets patienter kommer via jouren.

På djursjukhuset i Vik i Helsingfors har man bland annat opererat in höftproteser och hjärtstimulatorer. Att utföra organtransplantationer på djur är å andra sidan uteslutet inom den finska veterinärvården.

- Där går den etiska gränsen. Vi kanske kunde göra det, men vi gör det inte, säger Anttila.

En annan sak som man inte gör, åtminstone inte i Vik, är långt utdragna behandlingar i andningsmaskiner, tillägger Katariina Thomson som är ledande djurläkare på smådjurssjukhuset.

Då det gäller människor kan behandlingar som uppehåller livsfunkionerna fortsätta länge, men så är det inte för djur, säger hon.

- I Finland tänker man kanske oftast att djur är djur och man får inte orsaka dem något onödigt lidande alls. Det är förstås en mycket bra sak, säger Thomson.

Ett besök kostade över 300 euro

Räkningen för en patient på smådjurssjukhuset i Vik gick i genomsnitt på 300 euro förra året.

Anttila påpekar att summan är större än för andra djurkliniker eftersom ungefär en tredjedel av patienterna i Vik kommer under jourtid kvällar och veckoslut.

Av dem som vårdas dagtid är många patienter djur som behöver "sjukhusvård".

På andra smådjurskliniker kommer största delen av patienterna för korta rutinbesök, ofta för att bli vaccinerade.

Bildtext Kommande djurläkare övar sig på djursjukhuset i Vik.

Djurskyddsföreningen Rekku Rescue ordnade i december evenemanget djurens brödkö i Helsingfors och i Sastamala. Under evenemanget delade föreningen gratis ut katt- och hundmat till djurägare med små inkomster.

Syns djurens brödkö också i smådjurssjukhusets vardag?

Det gör den, enligt Jussi Anttila.

- Vissa har mer pengar, andra mindre. Kunderna måste få veta vad vården kostar. Vi diskuterar regelbundet med kunderna om hur höga kostnaderna blir, säger Anttila.

Bildtext Djursjukhuset har jour dygnet runt.

Hur är det med orsakerna bakom de ökade patientmängderna - är det bara en bra sak att smådjur har blivit familjemedlemmar?

- Jag tar inte ställning till den filosofiska frågan. Men det är bra att folk tar hand om sina husdjurs hälsa, att djuren har möjlighet att få den hjälp de behöver av djurläkaren, säger Anttila.

Artikeln baserar sig på Kissoja ja koiria voitaisiin hoitaa kuin ihmistä, mutta jotkin asiat ovat silti poissuljettuja – "Siinä menee raja" skriven av Esa Koivuranta.

På andra språk

Diskussion om artikeln