Både Brith Holm Andersen og Alice Gamst har fått diagnosen brystkreft. Førstnevnte er erklært frisk, mens Gamst fortsatt går til stråling.

Fordi de ikke kunne få cellegift i Nordreisa, slik både Skjervøy og Kåfjord har tilbudt sine innbyggere, måtte de dra ukentlig til Tromsø.

Over 1000 kilometer og rundt 125 timer i bil har de hver tilbakelagt mens de var på det sykeste.

- Forferdelig slitsomt

- Du blir jo kvalm og dårlig av cellegiften, og du er så vidt begynt å komme deg etter en behandling, så må du til Tromsø igjen, forteller kreftsyke Alice Gamst til Nordlys.

- Det er forferdelig slitsomt.

Hun er en av flere i Nordreisa som har eller har hatt kreft, og som opplever det som en enorm tilleggsbelastning å måtte reise til Tromsø for å få cellegift.

Andersen kan bekrefte det samme. Selv om hun nå er frisk, vil hun at andre som blir kreftsyke i Nordreisa, skal slippe å oppleve det samme.

- Du blir bra utslitt når du går på cellegift, og man kan trenge litt omsorg fra kommunen, sier hun.

Lover behandling

Da Nordlys kontakter ordfører Lidvart Jakobsen (Ap), lover han å sjekke saken. Etter ei stund kommer han tilbake og lover at nå skal alt bli bra.

- Vi har ikke hatt lokaler godkjent for blanding av cellegiften, men nå er det satt i bestilling et skap med avsug, et lukket system, som gjør at det både kan blandes cellegift og antibiotika, sier Jakobsen.

Han kan ikke si når det vil være klart, men mener at det ikke kan ta så lang tid.

- Pengene er bevilget, sier Jakobsen, som sier at det vil koste 200.000-300.000 kroner å få i stand tilbudet, men at det ikke er pengene det har stått på.

- Jeg skjønner godt at dette er ei påkjenning for dem som rammes, sier Jakobsen, som må regne med at mange følger med på om tilbudet kommer på plass.