Heinäkuun vesitilannekatsauksessa näkyy sateiden vaikutus – myös sinilevää sekä meressä että järvissä

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen heinäkuun vesitilannekkatsauksessa näkyy sateiden vaikutus. Vedenpinnat ovat normaalia korkeammalla. Samalla lämpimät säät ovat lisänneet sinilevähavaintoja.

Sinilevää vedessä ja pala rantakalliota
Sinilevän osalta merialueen sinilevätilanne on normaalia huonompi. (arkistokuva) Kuva: Jaakko Salo
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa että sateinen kesä on pitänyt pohjalaisvesistöjen vedenpinnat korkeampina kuin aiempina kesinä.

Tasot ovat kuitenkin ajankohtaan nähden keskimääräiset, kuten myös jokien virtaamat.

Heinäkuun lopussa virtaamat Lapuanjoella (Keppo) ja Kyrönjoella (Skatila) olivat lähellä 10 m3/s, joka on lähellä ajankohdan keskimääräistä virtaamaa. Myös Perhonjoella (Lahnakoski) oltiin lähellä keskimääräistä tilannetta virtaaman ollessa 4 m3/s.

Närpiönjoella (Allmänningsforsen) virtaama nousi paikallisten sateiden seurauksena reiluun 6 m3/s, joka on kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen virtaamaan verrattuna, mutta sateiden loputtua laski ajankohdalle tyyppiselle tasolle 3 m3/s. Lapväärtinjoella (Perus) virtaama oli ajankohdalle tyypillinen noin 3 m3/s.

Säännöstelyjen järvien ja tekojärvien vedenpinnat ovat pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Esimerkiksi heinäkuun lopussa Perhonjoen vesistöalueella Patanan tekojärvi oli 20 cm ja Lapuanjoelta Hirvijärven tekojärvi 15 cm ajankohdan keskiarvojen alapuolella.

Kuortaneenjärvi oli noin 5 cm keskimääräisen tason yläpuolella, mutta sielläkin siirryttiin heinäkuun lopussa minimijuoksutukseen 1,0 m3/s. Kyrönjoen vesistöalueella Kalajärven tekojärvi ja Kyrkösjärven tekojärvi ovat noin 5 cm ajankohdan keskimäärää alempana.

Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi ovat kaikki muutaman sentin päässä keskimääräisistä vedenkorkeuden tasoista.

Heinäkuun runsaiden sateiden takia pohjaveden pintojen lasku on osittain hidastanut ja paikoittain jopa kääntynyt lievään nousuun. On odotettavissa, että laskua jatkuu vielä alkusyksyn aikana.

Sinilevää sekä meressä että järvissä

Sinilevän osalta merialueen sinilevätilanne on normaalia huonompi. Heinäkuussa sinilevää on havaittu Luodon, Uudenkaarlepyyn, Vöyrin, Mustasaaren, Vaasan ja Kaskisten merialueilla.

Järvien sinilevätilanne on tavanomainen ajankohtaan nähden. Sinilevää on havaittu muun muassa Karperöfjärdenin, Evijärven, Lappajärven ja Ähtärinjärven havaintopaikoilla.

Kansalaishavaintoja on myös useilta muilta järviltä. Kuivina ja lämpiminä jaksoina vesi varsinkin pienissä joissa lämpenee ja käy vähiin, minkä vuoksi veden laatu heikkenee. Rajut ukkoskuurot heikentävät myös vedenlaatua huuhtomalla kiintoainesta sekä ravinteita vesiin.

Suosittelemme