Ontmoet boeren, burgers en buitenlui tijdens de Open Monumentendag

Foto:

Op zondag 10 september komt de historie in het gebied rondom de Heuvelstraat in Dongen tot leven. Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen heeft op basis van het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ een boeiend programma uitgewerkt voor jong en oud.

Aan de achterzijde van Heuvelstraat 6 komt u meer te weten over de oude herberg en de eeuwenoude weg waaraan deze lag. Cees van Dongen stalt hier zijn oude landbouwwerkgereedschappen uit. U treft hier ook herbergier Peter Jan Cornelisse die de herberg tussen 1600 en 1620 drijft.

Bijzondere ontmoetingen
Aan de overkant, Heuvelstraat 5, kunt u gedurende de dag al die bezoekers uit vervlogen tijden ontmoeten. De schilder August Allebé is bezig met zijn kunstwerk, de beruchte crimineel Adriaan van Campen loopt rond, de vorster doet zijn uiterste best om op het terrein de orde te bewaken én u kunt voor een grijpstuiver uw toekomst laten voorspellen door de beste waarzegster ooit. Mocht u onverhoopt een pijntje hebben of een rotte kies: allerlei genezers staan voor u klaar. U kunt er knapper vandaan komen met de haren netjes geknipt.

Kinderactiviteiten
Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Zo zullen Jan Klaassen en Katrijn regelmatig optreden in de poppenkast, de kinderen kunnen een mooi leren buideltje maken in de stand van museum De Looierij. Bij de spellenkraam kunnen de kinderen een lotnummer winnen. Met dat ‘lootje’ zijn weer leuke prijsjes af te halen bij de lotjesman. Verder is er een troubadour die met zijn accordeon gezellige deuntjes speelt. Kortom, niemand hoeft zich niet te vervelen!

Tijden
De activiteiten in de Heuvelstraat 5 en 6 zijn van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Voorafgaand wordt Open Monumentendag officieel geopend. Dat gebeurt om 11.30 uur aan de achterzijde van Heuvelstraat 6. Ook hier is iedereen van harte welkom! Er is een hapje en een drankje beschikbaar.

Lezing
Om alvast in de stemming te komen verzorgt de heemkundekring op donderdag 7 september de lezing `Langs de herberg´. Hans Sprangers, conservator van het Stedelijk museum Breda, houdt deze lezing. U bent van harte welkom in café-zaal Aurora, Kerkstraat 43 in Dongen. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen