Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Johaug

Misstaget – som sänkte mannen bakom Johaug

Han är OS-medaljören som blev snickare. 

Han är längdskidåkaren som tvingades lägga av på grund av ett misstag när han skulle hjälpa sin mamma. 

Pål Gunnar Mikkelsplass är tränaren som ska ta Therese Johaug till nya höjder efter hennes dopingavstängning. 

Pål Gunnar Mikkelsplass
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Mikkelplass med Johaug på presskonferensen.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

När Therese Johaug fick beskedet att hon hade testat positivt för doping vändes hennes värld upp och ner. Hon fick inte längre vara en del av landslagsapparaten och för att kunna satsa vidare var hon tvungen att skaffa sig en egen tränare. 

Valet föll på Pål Gunnar Mikkelsplass. 56-åringen, som då jobbade som snickare, behövde ingen betänketid när han fick frågan. 

– Man kastar inte en juvel i soporna. Det är väldigt fint att kunna hjälpa henne i den situationen som hon är i, sa han till NRK då. 

Så började samarbetet mellan Johaug och Mikkelsplass

Sedan dess har de jobbat tätt samman under de 18 månader som Johaug varit avstängd och när hon nyligen höll en presskonferens meddelade Johaug att hon inte tänker byta ut Mikkelsplass även om hon återvänder till landslaget. 

– Jag kommer att fortsätta med Pål Gunnar. Det vi har utvecklat de senaste två åren har gett mig en otrolig trygghet. Det sättet som Pål Gunnar är som person, det sätter han pratar med mig på ger mig trygghet. Han kan vara rolig, seriös och har alltid glimten i ögat. Det vill jag ha fortsatt, säger Johaug. 

Det kan innebära att Mikkelsplass tar en plats som tränare i det norska landslaget framöver, även om inget sådant är klart. Mikkelsplass har tidigare använts som resursperson av det norska damlandslaget, men vill i nuläget inte spekulera i sin eventuella landslagsroll. 

– Nu får man fundera på vem som blir tränare och vem de vill ha med sig på samlingar, det är väldigt ovisst, säger han till Abc.no

Mikkelsplass: "Jag blev förgiftad"

Så vem är Mikkelsplass? För de som följde längdskidssporten under 1980-talet minns säkert norrmannen som har en OS-medalj och fyra VM-medaljer. 

På OS i Calgary 1988 tog han silver på 15 kilometer bakom sovjeten Michail Devjatjarov. Han har dessutom två VM-guld i stafett från Oslo 1982 och Seefeld 1985. 

Den sista VM-medaljen kom i Lahtis 1989 - efter det tog Mikkelsplass liv en oväntad vändning. I november det året skulle han hjälpa sin mamma med ett vattenrör som det var stopp i. Mikkelsplass blåste i röret men insåg inte då att det var ett kopparrör. 

Han blev kopparförgiftad. 

– Jag blev förgiftad. Det var starten på fyra år med sjukdom och en massa smärtor. Jag hade kroniska magsmärtor och var i perioder svårt sjuk, berättade han för Her og Nå 2015. 

Det ledde till slut till att han la av som skidåkare. 

– Det gjorde att jag blev svag och inte kunde träna. När jag kände mig frisk så gick det bara några veckor innan jag fick plötsligt ont igen. Jag försökte göra comeback, men alla smärtor ledde till att jag la av. Det blev helt enkelt för mycket för mig. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.