Bra att det byggs bostäder i Halmstad

I veckan gick det att läsa om bostadsbyggandet i Halland. Länet växer med tusentals invånare varje år och leder till ökat behov av förtätning av städerna och att fler bostäder byggs.

ANNONS
|

Antalet svenska kommuner med underskott på bostäder fortsätter att öka. Samtidigt har bostadsbyggandet i Sverige utvecklats avsevärt sedan 2012. Det har bland annat inte producerats så här mycket lägenheter sedan 1990. Och i år beräknar Boverket att byggandet av 72 000 bostäder har påbörjats. Nästa år räknar man med att det blir 74 500. Men takten är inte tillräckligt hög.

I alla halländska kommuner förutom Hylte råder det bostadsbrist. Det behövs närmare 3 000 lägen- heter årligen för att möta den ökande befolkningen. För närvarande är Halland uppe i hälften av det, det går att läsa i Länsstyrelsen Hallands bostadsrapport från i juni.

ANNONS

Därför är förtätningarna som sker i Halmstad angelägna. För att befolkningen ska fortsätta kunna växa utan att behöva bygga bostäder på livsnödvändig och värdefull jordbruksmark eller ängsmark.

Det är däremot förståeligt att det inkommer klagomål över det bostadsbygge som sker på Saltsjövägen, invid Järnvägsvägsleden, i Halmstad, som gick att läsa om i gårdagens HP.

Närboende upplever att de inte blivit hörda, när de varit kritiska till att deras tomt lär skuggas när en stor mur byggs mellan tomterna.

Det är såklart viktigt att invånare som direkt påverkas av nybyggande får möjlighet att influera processen. I viss utsträckning. Men att någon förlorar solljus i trädgården eller utsikt kan inte vara avgörande.

Även om de allra flesta vill få bostäder byggda är det svårt att acceptera när det sker på ens egen bakgård. Oftast blir någon missnöjd.

Men till sist behöver det helt enkelt bara byggas. Så att alla hallänningar får tak över huvudet.

ANNONS