Industrijobb. Hur ska man få de med tunga jobb att arbeta längre?
Industrijobb. Hur ska man få de med tunga jobb att arbeta längre?

Varför ska de som arbetar vara värda mer?

Jobbskatteavdraget gör att sjuka och arbetslösa känner sig utan värde

ANNONS
|

Replik till Cecilia Widegren och Maria Plass 18 november

Då får man ta del av ett debattinlägg från Cecilia Widegren och Maria Plass (båda M) där man skriver att vi måste jobba mer och för att få fler till att arbeta kommer man att införa ytterligare jobbskatteavdrag. Tydliga besked från M. Jo, det är många som säger att vi måste arbeta mer för att pengarna skall räcka till pensioner framöver då vi lever längre. Men hur skall vi få fler i arbete? Jobbskatteavdraget löser inte problemet med de arbetsgivare som inte vill anställa människor med invandrarbakgrund, arbetsgivare som inte vill anställa människor med funktionsnedsättningar eller andra kroniska sjukdomar, arbetsgivare som inte vill anställa äldre med passerat bäst-före-datum (redan för många år sedan pratade man om att man var passé på arbetsmarknaden om man var äldre än 40 år) eller yngre kvinnor med småbarn som riskerar vara hemma för vård av barn.

ANNONS

Hur skall man få arbetströtta och utslitna kroppar i fysiskt ansträngande yrken att fungera längre upp i åldern? Det finns en verklighet som jobbskatteavdragsälskande politiker inte verkar förstå. Jobbskatteavdragen löser inte de problem jag nämnt.

Märk väl – det finns arbetsgivare som anställer människor i dessa grupper men det är inte de som är i majoritet. Vem ska betala jobbskatteavdragen? Man säger ju att det inte är någon annan som betalar det utan det är en ren skattesänkning för arbetande. Men det är ju så att staten behöver ha in en viss mängd pengar. Om man sänker skatterna för några är det därför andra som får betala det. Precis så blev det vid tidigare genomförda jobbskatteavdrag. Det blev högre skatt för sjuka, arbetslösa och pensionärer i de jobbskatteavdragsreformer som alliansen genomförde, de jobbskatteavdragsreformer som medförde den största segregationen i svenska samhället i modern tid. Vadå segregation? Jo, man visade genom jobbskatteavdragen vilka som var viktiga i samhället, de som arbetar, medan övriga inte var värda lika mycket och därigenom genomförde man medvetet den största uppdelningen av invånarna i landet.

Vän av ordning undrar också varför Cecilia och Maria inte skriver något om hur stor skattesänkningen kommer att bli för de som tjänar mer än sjuksköterskan, barnskötaren, metallarbetaren, vårdbiträdet och förskolläraren i deras exempel. Blir det som tidigare – att de största skattelättnaderna (i kronor) blir för höginkomsttagare? Det är kronor vi köper för och inte procent. Jag förstår att de inte vill skriva det.

ANNONS

Jobbskatteavdrag – jag blir förvånad om sjuka, arbetslösa och pensionärer kommer att rösta fram en ny moderatstyrd regering i valet 2018. Det måste i så fall vara mot bättre vetande.

Cecilia och Maria avslutar med att skriva att Moderaterna är partiet för de som vill jobba. Man kunde lika gärna skrivit att Moderaterna är inte partiet för sjuka, arbetslösa, pensionärer och de som har det svårast i samhället.

J-Å Nilsson

ANNONS