Foto: Husfoto/Esny

Stort intresse för udda ”växthus”

Uppdaterad
Publicerad

Med ungefär 30.000 klick på annonsen är fastigheten utanför Kungsbacka ett av de hetaste objekten i Sverige just nu.

– Har inte sett något liknande i storstadsregionerna, säger mäklaren Marcus Tikka.

Den gamla gården har klätts in i ett stort växthus vilket ska resultera i medelhavsklimat från mars till oktober. Enligt mäklaren kan man i bostaden odla exempelvis kiwi, squash, persikor och druvor. Fastigheten har också eget vatten, avlopp och gödsel från mulltoaletten.

– Det är ett riktigt naturhus som nog skulle kunna vara självförsörjande om man skaffar sig lite höns, säger mäklaren Marcus Tikka.

”Ligger nog lite i tiden”

För några vecka sedan var fastigheten den mest klickade på bostadssajten Hemnet. Under måndagen var den fortfarande topp fem i landet.

Varför har det varit sådant intresse för den här ekofastigheten tror du?

– Det ligger nog lite i tiden. Snittvillan har kanske 3-4000 klick så det skvallrar ju om intresset.

LÄS MER: Stuga vid havet gav rekordpris

Utgångspriset är ändå sju miljoner kronor, hur värderar man den här typen av bostad som är ganska ovanlig?

– Under mina 13 år som mäklare har jag inte sett något liknande i storstadsregionerna. Det är svårt att värdera saker som inte varit ute tidigare. Man fick räkna på hur mycket ägarna renoverat och lägga i vågskålen att ganska mycket mark ingår och ligger nära en sjö.

Tror du att det kommer dyka upp flera ekohus i framtiden?

– De större byggbolagen säljer och bygger nästan bara vanliga hus, men inom tio år så kommer vi säkert se fler naturhus på marknaden.

Helgens visningar besöktes av 40-50 familjer, enligt Marcus Tikka, och på måndagen hade någon budgivning inte dragit igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.