Toppmöte handlade mest om Venezuela

1:51 min

I går kväll avslutades det amerikanska toppmötet i Lima, som samlat regeringschefer och utrikesministrar från 33 länder. Huvudtemat för toppmötet var korruption, men många talare fokuserade på Venezuela.

– Vi kommer inte erkänna resultatet i ett presidentval vars enda syfte är att sminka över diktaturen i Venezuela, sa Colombias president Juan Manuel Santos i sitt tal under toppmötet i Lima i går.

Flera av de 33 länderna fördömde Venezuelas president Nicolás Maduros beslut att utlysa presidentval utan tillräckliga garantier för oppositionen.

Maduro själv hade portats från mötet, men fick stöd av Kubas utrikesminister, och av Bolivias president Evo Morales.

– Bolivia fördömer USA:s sanktioner och invasionshot mot Venezuela, sa Evo Morales, en av få ledare från den så kallade bolivarianska vänstern som fortfarande sitter kvar vid makten.

Många av Venezuelas tidigare allierade länder styrs idag av center-höger-regeringar, som en efter en uttryckte sitt stöd för värdlandet Perus beslut att porta Nicolás Maduro.

Men uteslutningen har också fått kritik, eftersom flera andra länder med demokratiskt underskott bjudits in, Brasilien, Honduras och inte minst Kuba.

USA:s vicepresident Mike Pence lovade att sätta hårdare press på Venezuelas regering och ekonomiska bidrag till venezolanska migranter som flytt krisen i hemlandet.

Det egentliga huvudämnet för mötet var korruption, en fråga som på senare tid lett till att flera presidenter i regionen tvingats avgå och i vissa fall fängslats.

De församlade länderna skrev under på ett gemensamt dokument om att bekämpa korruptionen genom ökad transparens i bland annat upphandlingar och kampanjbidrag.