Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Sofie Hermansson

Lägg inte en våt filt över föreningsstöden

Vänsterpartiet nekar och förhalar om extremism, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTROM

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det pågår en översyn av föreningsstödet i Göteborgs Stad. Processen är nu på sluttampen. Det handlar bland annat om vilka grundläggande kriterier som ska gälla för de föreningar som önskar stöd.

På bordet ligger nu ett tjänstemannaförslag som tagits fram i en bred dialogprocess. Ett 20-tal föreningar har varit involverade. Till största delen är förslaget bra. Där finns nyttiga förtydliganden om kriterierna för demokrati, likabehandling och icke-diskriminering. 


Samtidigt finns det goda skäl att göra ytterligare förtydliganden. Merparten av föreningarna gör ett utmärkt jobb utifrån sunda värderingar. Men det har vid flera tillfällen förekommit att extremister och hedersförtryckande krafter lyckats tillskansa sig stadens resurser. Det duger inte.

Därför vill vi strama upp kriterierna. Vi vill att de föreningar som kommer i kontakt med extremism eller hedersförtryck tydligt ska ta avstånd och inleda en dialog med stadens samordnare på respektive område om hur de aktuella problemen ska hanteras.


En skärpning av kriterierna ligger i linje med föreningarnas önskemål. Flertalet efterfrågar bättre kontroll och granskning. De vill att samtliga föreningar gör vad de säger att de gör och bedömer att vissa andra föreningar nu ges stöd utan att klara stadens krav på demokratiska värderingar.


Ett annat problem är att det skapats en praxis på idrotts- och föreningsförvaltningen som innebär att religiösa organisationer inte får stöd för icke-religiösa aktiviteter. Där har rutinerna, till skillnad från på övriga förvaltningar, landat fel. Därför vill vi omgående rikta en hemställan till idrott och förening om att ändra till en balanserad praxis. För religiösa aktiviteter ska något stöd inte komma på fråga. Men för icke-religiösa aktiviteter ska även religiösa organisationer ha rätt till stöd.


Till detta ska läggas att det behövs ett kort utredningsvarv kring organiseringen av föreningsstödet. Vilken av stadens aktörer bör ta ett samordningsansvar? Dessa komponenter ligger nu samlade i ett konstruktivt S-förslag.


Tyvärr är övriga partier – Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – inte intresserade av konstruktivitet. Efter ett antal veckor av bordläggningar har de enats om att stoppa upp processen. Plötsligt har de kommit på att hela ärendet, med diffusa direktiv kopplade till tillämpbarheten av kriterierna, ska skickas på en bred remiss till nämnder och föreningsliv. Därmed skulle de lägga en våt filt över ärendet till efter valet. 


Samma partier blockerade tidigare en granskning av de misstag som begåtts i staden kring arrangemanget ”Burka Songs 2.0 – Film och samtal”. Efter kritik ställdes det in. Anledningen var att extrema röster – som bland annat bjudit in och försvarat terrorister – ensidigt skulle leda själva samtalet. Vi ville gå till botten med vad som ska göras för att förhindra att misstaget upprepas. Övriga partier vägrade.     


För vår del är detta agerande helt oacceptabelt. Den mycket sent påkomna remissrundan kan inte tolkas som något annat än en dimridå. De vill slippa hantera svåra frågor. Det finns lite mer att reda ut när det gäller själva organiseringen av föreningsstödet. Men inte mer än så. Snarare verkar detta vara ett simpelt politiskt spel.


Det är väl känt att särskilt Vänsterpartiet har svårt att agera konsekvent mot extremism och att ta tydlig ställning mot hedersförtryck. Där finns intresse av att neka och förhala. Att alliansen i Göteborg nu lånar sig till denna agenda är bedrövligt. De har tydligen blivit så ivriga att slå mot Socialdemokraterna att de är beredda att lägga sig platt i avgörande frågor. Det blir som att rea ut sin själ.


Vi beskylls för en ”häxjakt” mot föreningarna. Det är fullständigt fel. Utredningsprocessen har varit lång. Föreningarna har själva efterfrågat bättre ordning och reda. De religiösa organisationerna vill kunna få stöd för sina icke-religiösa aktiviteter. Tanken med vårt förslag är att snabbt öppna den möjligheten. Med övriga partiers förslag försenas allt med åtminstone 4–6 månader.


Vi uppmanar nu övriga partier att tänka om. Det är mycket hög tid att stå upp mot våldsbejakande extremism och hedersförtryck. Det handlar om att ta ansvar för staden. Låt oss gå till beslut. 


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg


Marina Johansson (S)

Kommunalråd i Göteborg