15 000 resenärer pendlar över Öresund varje dag. Foto: SVT

Storkonflikt i Danmark avgörs vid midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt väntas beskedet om det blir en storkonflikt i Danmark på söndag med över en halv miljon offentliganställda i strejk och lockout. Om det blir strejk ställs alla tåg in över Öresundsbron och ersätts av bussar.

Alla väntar med spänning på medlaren Mette Christensens besked. Kommer parterna överens eller blir det strejk? Vid en konflikt tas 100 000 offentliganställda inom stat, regioner och kommuner ut i strejk på söndag. Sex dagar senare svarar arbetsgivarna med att lockout av 440 000 anställda.

15 000 resenärer

Vid en strejk ställs tågtrafiken över Öresundsbron in och ersätts av bussar. Orsaken är att danska Banedanmark har meddelat att deras bemanning skulle bli alltför gles och utspridd vid en strejk för att verksamheten skulle kunna fungera som vanligt.  Cirka 15 000 reser med tåg över sundet varje dag.

– Om vi gör en snabb beräkning så kan det innebära 50 bussar i rusningstid, mellan klockan sex och tio på morgonen och klockan tre till sju på kvällen, och det är en utmaning, har Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen, tidigare sagt till SVT.

Besked vid midnatt

Strejken var först varslad till 4 april. Medlaren Mette Christensen sköt sedan upp varslet till den 22 april. Hon kan skjuta upp strejken ännu en gång, men bara om hon bedömer att parterna är nära en överenskommelse. Klockan 23.59 på tisdagskvällen måste ett besked ha kommit.

Fakta/Danska konflikten

Den danska konflikten grundar sig i ett missnöje med lönerna inom såväl kommun som region och stat. De båda parterna i konflikten har inte kommit överens och den 4 april hotar de berörda danska fackförbunden att ta ut personal i strejk. Arbetsgivarna har å sin sida svarat med att varsla om lockout som den 10 april skulle kunna påverka 440 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.