Foto: TT Bild

Stöldgodset försvinner i postpaket

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvligorna i södra Sverige är i första hand på jakt efter smycken och kontanter. Godset stoppas i vadderade kuvert och läggs direkt på närmaste postlåda. Det försvårar polisens arbete ytterligare.

De internationella ligorna opererar som yrkesproffs, enligt polisen och metoderna för att komma undan har utvecklats med åren. I dag lämnas sällan några DNA-spår eller annan bevisning kvar när bostaden sökts igenom efter guld, andra smycken och kontanter.

En rapport sammanställd av Nationella operativa avdelningen inom polisen slår fast att de kriminella nätverken sedan länge är etablerade i regionen, men att få gärningsmän identifieras, vilket försvårar det statistiska underlaget.

”Skrymmande saker lämnas kvar”

Ligorna stannar i Sverige under en kort men brottsintensiv period, de är tekniskt kunniga och lämnar få spår efter sig. Misstankar finns att tjuvarna har avancerade hjälpmedel som metalldetektorer och andra verktyg för att kunna agera snabbt.

Klart är att gods för miljarder försvinner i Sverige varje år.

Ett sätt att enkelt föra stöldgods ut ur landet är att stoppa smycken och kontanter i vadderade kuvert och postpaket med förskrivna adresser på. Stöldgodset läggs sedan omgående på en postlåda och om ligornas bilar skulle stoppas finns inget av värde att finna.

– Det är en underrättelse vi har, att ligorna har med sig postpaket som skickas vidare. Det är också därför mer skrymmande saker lämnas kvar. Det som försvinner är guld, pass, kontanter och ibland också mobiltelefoner, säger Mats Hadartz, tf lokalpolisområdeschef i västra Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.