ESS Studion haastattelussa on artisti Minja Koski, jolle Lahti on sopivan rosoinen, helppo ja ihmisläheinen kotikaupunki.

Lukijalta: Unescon kestävän kehityksen mallialueena Häme olisi saman tien maailmankartalla

Lahden ammattikorkeakoulussa 2.11.18 järjestetyssä ympäristökeskustelussa nostettiin esiin Hämeen kannalta keskeisen tärkeitä ympäristöasioita. Hämeen alue onkin hyvä esimerkki edelläkävijyydestä monella ympäristöpolitiikan alueella.

Riihimäellä toimivan, pohjoismaisesti suuntaa näyttävän Fortumin yhteydessä toimii kiertotalouskylä, joka valittiin vuoden 2017 ilmastoteoksi. Kylä käsittelee vuodessa yli 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä. Fortum on potentiaalinen toimija tarjoamaan palveluitaan Euroopan markkinoille. Edullisten kierrätysmateriaalien käyttö teollisuudessa lisääntyy. Voittajia ovat sekä ympäristö, yhteiskunta että teollisuus.

Lahti on menestynyt Euroopan vihreä pääkaupunki 2019- ja 2020-kilpailuissa finaaliin. Tämä osoittaa kilpailukykyä Euroopan mittapuissa, ja arvioinnin kohteena on ollut kaupungin toiminta 12 eri osa-alueen osalta. Voittoa ei vielä tullut, mutta menestys osoittaa, että suunta on oikea.

Pro Päijänne -yhdistys sekä Lahden ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut ovat käynnistäneet selvitystyön Päijänteen biosfäärin saamiseksi Unescon kestävän kehityksen mallialueeksi. Päijänne-brändin tavoitteena on edistää kestävää kehitystä, suojella luonnon monimuotoisuutta, kehittää ympäristötutkimusta sekä elvyttää alueen elinkeinotoimintaa. Parhaillaan tutkitaan eri tahojen yhteistyömahdollisuuksia ja yhteistä tahtotilaa.

Unescon kestävän kehityksen mallialueena Häme olisi saman tien maailmankartalla. Tämä ei millään muotoa estä alueen matkailun kehittämistä – päinvastoin.

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimiminen on vastuullisuutta sekä luontoa että asiakkaita kohtaan. Hanke tarjoaa alueen yrityksille toimintamahdollisuuksia ilman, että luontoa tuhotaan tai ympäristöä rasitetaan kohtuuttomasti.

Keskustelussa järvimatkailun mahdollisuuksista on muun muassa Finnairin toimesta peräänkuulutettu kansainvälisesti myyviä tuotteita. Luontomatkailu yksinään ei riitä; oheen tarvitaan esimerkiksi Lahteen korkean tason kulttuuritapahtuma Savonlinnan oopperajuhlien tyyliin.

Alueen profiilia paitsi urheilukisojen myös matkailijoiden liikuttajana tulee nostaa ja Etelä-Päijänteen tarjoamia mahdollisuuksia hyvinvointia lisääviin palveluihin tulee monipuolistaa. Tuote-ehdokkaita voisivat olla vaikkapa kuntoutus ja jokamiehen oikeuksien tuotteistaminen hiljaisuuden ja avarien maisemien avulla.

Katseet suuntautuvat monin tavoin Eurooppaan. Kierrätystalouden edelläkävijyys voi tarjota osaamisen vientimahdollisuuksia palveluiden viennin lisäksi.

Matkailijoiden saaminen alueelle lisää alueen tunnettuutta kokonaisuutena ja avaa markkinoita sinne, missä ihmisiäkin on. Eurooppa on hukkumassa jätteisiinsä – suomalainen osaaminen antaa toivoa paremmasta.

Aino Närkki,

mökkiasukas Padasjoelta,

johtava elinkeinoasiantuntija