Hva slags mat du spiser kan påvirke hvordan en brystkreftsvulst vokser og sprer seg dersom du er rammet, viser en forskningsstudie publisert i det britiske naturvitenskaplige tidsskriftet Nature.

Studien som er gjort på mus viste at en ondsinnet brystsvulst slet uten næringsstoffet asparagin.

Asparagin er en aminosyre - en byggestein for protein - og har fått sitt navn fra asparges. Stoffet finnes i blant annet asparges, fjærfe og sjømat, skriver BBC, som omtaler studien onsdag kveld.

Studien ble gjort på mus med en aggressiv form for brystkreft, og ble utført ved Cancer Research UK Cambridge Institute.

Normalt ville disse musene dø i løpet av noen uker etterhvert som kreften fikk spre seg. Men da musene ble gitt en diett med lavt innhold av asparagine, eller medisiner for å blokkere dette stoffet, slet kreftsvulsten med å spre seg.

- Det var virkelig en stor endring. Kreften ble veldig vanskelig å finne, sier professor Greg Hannon til BBC.

Universitetet i Glasgow har tidligere vist at ved å kutte ut aminosyrene serine og glycine forsinket utviklingen av lymfom og tarmkreft.

- Vi ser sterkere bevis på at bestemte kreftformer er avhengige av bestemte komponenter i dietten vår, sier Hannon.

- I fremtiden, ved å endre pasientenes diett, eller ved å bruke stoffer som endrer hvordan kreftcellene får tilgang på disse næringsstoffene, håper vi å forbedre resultatene etter kreftterapi, fortsetter Hannon.

En begynnende kreftsvulst er sjelden dødelig i seg selv. Det er når kreftsvulsten sprer seg over hele kroppen at det er dødelig. En kreftcelle må lære seg til å bryte ut av hovedsvulsten, lære å leve i blodbanen og trives andre steder i kroppen. Det er i denne prosessen forskerne tror asparagin kan være avgjørende.

Videre forskning, blant annet forsøk på mennesker, må til for å bekrefte funnene i studien.