Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Salla ilmoitti hakevansa vuoden 2032 kesäolympialaisia. Kyllä, luit oikein.

Itä-Lapissa sijaitseva 3 491 asukkaan kunta julkaisi tiistaina videon, jolla se kertoo suunnitelmistaan. Asukkaat kaavailevat lumen keskelle beach volley -kenttää, stadionia ja järveä.

Kieli poskessa tehdyllä videolla ihmiset selittävät, että ilmastonmuutoksen takia pian myös Lapissa voidaan kilpailla kesälajeissa.

– Kiitos ilmastonmuutoksen, lumi tuolla on hiekkaa silloin. Talvi tulee olemaan paljon lyhyempi, eräs nainen sanoo.

– 12 vuodessa jäät sulavat ja tässä on täydellinen järvi, hyiseen järveen jäätelö kädessään pulahtava mies sanoo.

– Eihän tässä malta odottaa enää, että lumet sulaisivat lopullisesti, hangella surffaava mies lohkaisee.

Todellisuudessa videon Salla ei ole hakenut kisaisännyyttä Kansainväliseltä olympiakomitealta, eikä aio sitä tehdä. Videon ja Save Salla (pelastakaa Salla) -nimeä kantavan nettisivun tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomio ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Arktisella alueella ilmasto lämpenee kaksi tai kolme kertaa muuta maailmaa nopeammin.

– Tarkoitus on herätellä. Haluamme, että maailmalla ihmiset tekisivät enemmän pieniä ja isompiakin asioita. Jos Salla pelastuu, pelastuu maailmakin, kunnanjohtaja Erkki Parkkinen kertoo.

Vaikutuksia jo nyt

Parkkisen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Sallassa jo nyt. Lämpötilanvaihtelut ovat yleisiä: Ensin kunnassa voi olla paukkupakkanen, sitten lämpötila nousee yhtäkkiä plusasteiden puolelle.

Jos ilmastonmuutos kiihtyy, Sallaan voi saapua vieraslajeja. Vuodenajat katoavat.

Lumi on tärkeä osa asukkaiden ja eläinten elämää. Matkailu pyörii lähes kokonaan lumisen talven ympärillä.

– Haluamme, että talvet säilyvät edes sellaisina kuin nyt eli lunta on. Poronhoito ja metsässä liikkuminen on vaikeaa, jos joet, purot ja maa eivät jäädykään. Porot eivät saa ruokaa, jos syksyllä sataa lumen sijaan vettä ja maa jäätyy.

– Ennen tällaista ei ollut. Kun talvi tuli, se tuli.

Miksi Sallan viestinviejäksi valikoitui olympialiike? Parkkisen mukaan olympialaiset ovat yllättävän lähellä taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

– Olympialiikkeen ideana on yhdistää maailman ihmiset ja kansat. Ajatuksena on, että kaikki kansat voivat osallistua. Myös ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tarvitaan sitä, että ihmiset osallistuvat kamppailuun joka puolella maailmaa. Tämä sopii olympialaisten arvoihin.

Kaikkien toimittava

Salla ei oikeasti aio hakea kisaisännyyttä. AOP

Sallan kunta on tehnyt jo itse töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemisen eteen. Kunnalla on vastuullisuusohjelma, ja se ohjaa myös matkailua vastuulliseempaan suuntaan. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä.

– Pelkästään meidän tekemisemme eivät riitä. Muualla maailmassa täytyy tapahtua myös, että koko planeetta ja arktinen alue säilyisivät. Että olisi talvia, lunta ja elämisen mahdollisuuksia.

Parkkisen mukaan videon saama vastaanotto on ollut myönteinen. Hän toivoo, että hanke saa ihmiset myös toimimaan.

– Älkää antako näiden kisojen toteutua, kampanjan videon kuvateksti kuuluu.

Ilmastonmuutoksella on rajut vaikutukset etenkin arktisilla alueilla. Ismo Pekkarinen/AOP