Volvofabrik i USA oroar facket

2:22 min

Volvo Cars nya bilfabrik i USA oroar fackförbundet IF Metall. Det handlar om ett avtal med sysselsättningsgaranti – att Volvo måste ha ett visst antal anställda i den amerikanska fabriken.

Enligt Glenn Bergström, på Verkstadsklubben, är fabriken positiv på kort sikt, men han ser orosmoln längre fram.  

– Det är konsekvensen av ett affärsavtal som har gjorts och som innebär att man är skyldig som företag att bibehålla ett visst antal anställda – oavsett vad som händer fram till åtminstone 2023.

– Så vi ser inte speciellt positivt på det. Vi i Sverige hamnar i en dålig situation om det skulle bli uppsägningar eller annat, säger han till Ekot.

Glenn Bergström är vice ordförande för Verkstadsklubben på Volvo och sitter också i biltillverkarens styrelse. Han säger att det här avtalet med en sysselsättningsgaranti bidrar till att det kan vara lättare att säga upp anställda i Sverige, jämfört med i fabriken i delstaten South Carolina i USA.

– I förhållande till de flesta länder och nationer är det väldigt billigt för företaget att göra sig av med folk i Sverige, menar han.

Men Volvo Cars menar i stället att den nya bilfabriken är positiv för Sverige och att avtalet inte alls kommer vara negativt för svenska jobb.

Just nu går det väldigt bra för biltillverkaren Volvo Cars. Både vinsten och försäljningen når nya rekordnivåer och i Sverige går tillverkningen för fullt.

Glenn Bergström på IF Metall poängterar att den nya fabriken är viktig och positiv för Volvo på kort sikt. Orosmolnen ser han först längre fram i tiden.

– Det är ju den stunden som marknaden viker och vi är flera som ska dela på en minskande kaka när det gäller produktion och annat, då kan det få en effekt på svensk sysselsättning, säger han till Ekot.

Martin Sköld som är expert på fordonsindustrin på Handelshögskolan i Stockholm ser ingen risk just nu för att jobb i Sverige skulle försvinna på grund av den nya amerikanska fabriken.

Istället ser han det tvärtom – att det är positivt för Volvo Cars också i Sverige.

– Det är en fördel att det går bra för företaget i stort för de gynnar det de olika delarna, säger Martin Sköld.

Fabriken i USA invigs under onsdagseftermiddagen.

Senare under onsdagen kan du höra en intervju med Volvos vd Håkan Samuelsson.