Upprustningen av Linnéa får stöd

Sjöhistoriska museet har beviljat ett bidrag på 170 000 kronor till skonaren Linnéa, som genomgår en omfattande upprustning.

Egil Bergström visar upp skonaren Linnéa, som renoveras från grunden.

Egil Bergström visar upp skonaren Linnéa, som renoveras från grunden.

Foto: Viktor Merell/arkiv

Gamleby2018-05-15 16:00

Totalt är det en miljon kronor som Sjöhistoriska museet har att fördela årligen till det här ändamålet: att bevara kulturhistoriskt värdefulla fartyg.

Den här gången är det nio projekt som får vara med och dela på pengarna, men antalet ansökningar var betydligt större. Totalt 36 projekt ansökte om bidrag på sammanlagt 6,5 miljoner kronor.

Renoveringen av Linnéa, som ligger på Träskeppsvarvet vid Casimirsborg utanför Gamleby, var alltså ett av de projekt som fick stöd.

Sjöhistoriska museet är en del av Statens maritima museer. Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska, konstaterar i ett pressmeddelande att det är dyrt att reparera äldre fartyg.

– På Statens maritima museer är vi medvetna om att ägarna till dessa flytande klenoder tar ett stort ansvar för detta viktiga kulturarv. Både kunskap och traditionell teknik behöver värnas för framtiden. Vi hoppas att stödet från oss bidrar till att upprätthålla landets historiska flotta, även om vi bara bidrar med en mindre del av kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om