Verstappen voelt niet meer druk na misgelopen overwinning

Max Verstappen zegt niet meer druk te voelen na de gebeurtenissen in China. De Nederlander greep in Shanghai naast de zege doordat zijn inhaalacties op Lewis Hamilton en Sebastian Vettel niet de gewenste afloop kenden.

Max Verstappen, Red Bull Racing

Foto door: Sutton Images

Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Max Verstappen, Red Bull Racing
Max Verstappen, Red Bull Racing
Een Lada Niva met de naam Max Verstappen
Max Verstappen, Red Bull Racing RB14 Tag Heuer, voor Kimi Raikkonen, Ferrari SF71H
Max Verstappen, Red Bull Racing
Max Verstappen, Red Bull Racing RB14 Tag Heuer
Max Verstappen, Red Bull Racing
Max Verstappen, Red Bull Racing
Max Verstappen, Red Bull Racing RB14 Tag Heuer, Sebastian Vettel, Ferrari SF71H, en Nico Hulkenberg, Renault Sport F1 Team R.S. 18
Max Verstappen, Red Bull Racing
Max Verstappen, Red Bull Racing met de media

“Nee”, luidde het korte maar krachtige antwoord op de vraag of hij ook meer druk voelt bij het ingaan van het weekend in Baku, waar zondag de vierde race van het seizoen plaatsvindt. “Ik heb mijn excuses aangeboden aan Seb en je leert van die momenten. Ik denk dat je elke race sowieso wel leert maar misschien dat China nog net even iets leerzamer was door hetgeen daar is gebeurd. Maar vervolgens richt je je op Baku, gaat de focus naar die race en probeer je opnieuw een goede job te doen.”

Verstappen staat nog altijd achter zijn inhaalpoging bij Lewis Hamilton aan de buitenkant van de zevende bocht. “Als ik terugkijk op dat moment, dan had ik daar een prima kans. Lewis dwong me in het midden van de bocht iets verder naar buiten, maar ik had hetzelfde gedaan als ik hem was geweest. Ik kwam zo verder op de marbles terwijl ik volgas aan het geven was, en dan ben je de controle over de auto snel kwijt als je moet corrigeren. Maar het was in mijn ogen een fair moment”, aldus Verstappen. De 20-jarige Limburger besloot ervoor te gaan toen hij merkte dat hij een betere exit uit de vorige bocht had dan de Mercedes-coureur. “Ik had meer tractie bij het uitkomen van de bocht ervoor en liep zodoende iets op hem in. Ik wist daarna dat hij niet plankgas door de volgende bocht ging. Ik ging dat wel en koos daarom voor de buitenkant. Het pakte dit keer niet goed uit, maar het was een goede poging.”

Een botsing met Sebastian Vettel zette definitief een streep door de winstkansen van Verstappen. “Misschien wilde ik iets te graag winnen”, erkende Verstappen. Gevraagd hoe frustrerend het was om Ricciardo op de bovenste podiumtrede te zien staan: “Dat was de consequentie van de fouten die ik had gemaakt. Maar het was over het geheel genomen een prima weekend voor het team. Natuurlijk zaten we goed met de strategie, maar de auto was ook zeer competitief. Het ziet er positief uit voor de toekomst, want China was zeker geen ideale baan voor ons maar we waren er alsnog redelijk snel. Ook voordat de Safety Car op de baan verscheen, hadden we gewoon een goed tempo. Ik was dichter bij de twee auto’s voor me aan het komen. Of ik ze ook voorbij zou zijn gekomen, is een tweede, maar de snelheid was goed. Vorig jaar ging het hier in Baku ook niet onaardig, terwijl onze auto op dat moment niet zo competitief was. Dus hopelijk kunnen we dit weekend opnieuw het maximale uit de auto halen.”

Verstappen keek niet op van de opmerkingen die vader Jos een dag na de race bij Ziggo-Sport programma Peptalk maakte. “Hij zei daar niets geks”, aldus de Red Bull-coureur. Lachend: “Mijn vader is mijn grootste criticaster. Als ik hem aankan, dan kan ik iedereen aan!” Verstappen beseft dat hij nog verder kan groeien als coureur. “Ik ben niet perfect, niemand is perfect. Dingen kunnen altijd beter, dus ik luister graag om te horen hoe ik me verder kan verbeteren. Deze situaties maken je uiteindelijk alleen maar beter als coureur. Ik spreek met heel veel mensen, maar mijn vader is wel de belangrijkste persoon met wie ik het over dit soort dingen heb. Ik heb ook veel met Helmut [Marko] gesproken, die eveneens veel verstand van racen heeft. Maar ik kan met nog zo veel mensen praten, uiteindelijk moet ik het zelf gaan doen. Dit is echter nooit een probleem voor me geweest. Ik weet altijd heel goed wat er verkeerd ging. Net als dat ik goed in staat ben om naar de positieve kanten te kijken. Want verder ging de race in China heel erg goed. Ik had een uitstekende start en de snelheid was goed. Het was dus niet allemaal één groot drama. Natuurlijk was het eindresultaat niet wat ik wilde, maar je moet ook kunnen kijken naar wat er wel goed gaat.”

Met medewerking van onze F1-verslaggever Adam Cooper

Sluit je aan bij de Motorsport community

Praat mee
Vorig artikel Topsnelheid niet langer voordeel van Williams met 2018-auto
Volgend artikel McLaren probeert gebrek aan topsnelheid op te lossen in Baku

Beste reacties

Er zijn nog geen reacties. Wil je er één schrijven?

Meld je gratis aan

  • Snel toegang tot je favoriete artikelen

  • Stel alerts in voor breaking news en je favoriete coureurs

  • Laat je horen met de reactiemodule

Motorsport prime

Ontdek premium content
Abonneer

Editie

Nederland