Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa sijaitsee jännittävä rakennus metsän rauhassa. Sen sisällä on mitä erikoisimpia rakennusratkaisuja, eikä ulkokuorikaan ole tuttu ja tavallinen.

–Kun taloa lähestyy jalan metsän halki – niin kuin arkkitehti on asian ajatellut – se näyttää salaperäisesti hehkuvalta hiilimöhkäleeltä puiden siimeksessä, kuvailee Vahanen-yhtiöt taloa tiedotteessa.

–Huippumodernin kolmikerroksisen ekotalon sisällä avautuu toinen maailma: monimuotoinen kudelma toisiinsa ja ympäröivään luontoon avautuvia vaaleita tiloja.

Talon keskellä on korkea tila. Sen huipulla on 10-neliöinen kattoikkuna, josta näkyy tähtitaivas. Rakennukseen seitsemän metrin korkeudelle on ripustettu katamaraaniverkko, jossa asukkaat voivat ”kellua” ja työstää luovaa ajattelua.

Meteoriitti-nimeä kantava talo on Ateljé Sotamaan suunnittelema.

–Meteoriitti on melko pieni talo, mutta sen sisätilat on järjestetty aivan uudella kolmiulotteisen avoimella tavalla, sanoo arkkitehti ja yksi Ateljé Sotamaan perustajista Kivi Sotamaa tiedotteessa.

Ei muovia tai homehtumisen vaaraa

Kirjoitimme Tuusulan asuntomessujen aikaan, että yksi nousevista rakennustrendeistä on CLT-talot. CLT-lyhenne tulee sanoista Cross Laminated Timber eli ristiinliimattu massiivipuu, joka on talonrakentamisessa käytettävää massiivipuurakennetta, joka muodostaa talon rungon. CLT-taloilla on terveysetuja, sillä massiivipuu tekee sisäilmasta hengittävän.

Meteoriitti-talo on valmistettu kokonaan CLT-massiivipuulevystä. Sen eristeenä toimii ilma, ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto. Rakennuksen materiaaleihin on sidottu lähes 60 tonnia hiilidioksidia. Massiivipuuseinissä on neljä metriä ilmaeristystilaa, ja kaikki talotekniikka ja sähköjärjestelmät on sijoitettu ulko- ja sisäseinien väliin.

Seinä- ja lattiapinnat ovat vaaleaa puuta. Rakenteissa ei ole yhtään muovia tai materiaalia, joka voisi homehtua. Talon katto on käsitelty öljyllä, ja isot ikkunalasit ovat sähkölämmitteisiä.

–Taiderakennusten rakenteita ei kovin usein pääse suunnittelemaan, joten Meteoriitti oli meille rakennusteknisesti poikkeuksellinen tilaisuus, sanoo Vahanen Suunnittelupalveluiden toimitusjohtaja Ahti Rantonen.

–Meteoriitti on hyvin lähellä perinteistä hirsirakennusta, koska se ei sisällä mitään keinotekoisia materiaaleja. Tärkeä tekijä on myös täysin digitaalinen mallinnus- ja esivalmistusprosessi. Kaikki rakennuksen osat voidaan valmistaa teollisesti ja koota kuin palapeli työmaalla.

Talossa leijutaan seitsemän metrin korkeudessa katamaraaniverkon päällä. Tuukka Koski

Innoituksena Koli ja siirtolohkareet

Alun perin talo tilattiin vierastaloksi koulutusteknologiaa tarjoavan ThingLinkin perustajan ja toimitusjohtajan Ulla-Maaria Koivulan mummolan maille Pohjois-Karjalaan. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Palo Altossa Kaliforniassa, mutta koronapandemian ja osavaltiossa riehuvien maastopalojen vuoksi Koivulan perhe on päätynyt asumaan ja etätöihin Kontiolahdelle.

Koivulan mukaan talon innoituksen takana ovat lähellä sijaitsevan Kolin jylhät maisemat sekä siirtolohkareet, jotka auttoivat Suomen puolustusta talvisodassa. Koivulalle rakennus heijastaa sielunyhteyttä Itä-Suomen luontoon.

–Tuijottaessani sen suurista ikkunoista sumuisille pelloille palaan sielua rauhoittaviin lapsuudenmaisemiini. Meteoriitti on meille luova tila, etätyötoimisto ja harrastus- ja yhdessäolopaikka.

Talo esitellään Helsingin Design Weekin Stadionnäyttelyssä yleisölle tänä viikonloppuna. Laaja näyttely koostuu valokuvaaja Tuukka Kosken ottamista valokuvista, Ateljé Sotamaan piirustuksista ja havainnekuvista sekä hankkeen osapuolten esittelyistä.

Talo on valmistettu kokonaan trendikkäästä CLT-massiivipuulevystä. Seinä- ja lattiapinnat ovat vaaleaa puuta. Rakenteissa ei ole yhtään muovia tai materiaalia, joka voisi homehtua. Tuukka Koski
Thomas Noreila kertoo kiinnostavista rakennusilmiöistä. Video ei liity juttuun.