Nischad mäklare satsar på form och gamla hus

Ett hem är mycket mer än fyra väggar, menar mäklarfirman Alvhem. Ett team med inredare, kreatörer, fotografer och mäklare jobbar med byggnadsvård och inredning för att finna historien om de anrika fastigheterna man förmedlar.

ANNONS
|

För tio år sedan fick fastighetsmäklarenNils Jacobsson nog. Hanhade i flera år arbetat som anställdmäklare på en av Göteborgs mestframgångsrika mäklarfirmor, i entid när snabba affärer, kvicka avslutoch högt tempo var standard.Valet stod mellan att antingenlägga av helt eller starta något nyttsom bättre överensstämde medhans egna visioner. Ett helt kollegieblockfylldes med tankar, värdeordoch drömmar.

Nils Jacobsson bildade Alvhem2007 tillsammans med kolleganSandra Guerrero. Kort därefterkom Marcus Hamilton in i bolaget.Det skulle inte bli en traditionellmäklarfirma.I stället skulle Alvhemvara en kreativ mix av utvaldamäklare, inredare och fotografer.Kompetenserna skulle användasför att skapa ett unikt koncept inombranschen.

– Kollegieblocket, ett gulnat, harjag faktiskt kvar än i dag. Det varockså klart från början att vårahundar skulle vara en del av konceptet,säger Nils Jacobsson när viträffas i de renoverade lokalernai sekelskiftesfastighetenpå SödraVägen.

ANNONS

HÄR HUSERAR ALVHEM sedan två årtillbaka i lokaler som tidigare rymdeanrika järnhandeln Justus Järn. Dåvar lokalen anpassad för försäljningav skruvar och verktyg, de vackravälvda fönstren mot gatan var igensattamed plywoodskivor för attkunna rymma fler varor och toalettenfanns på gården. I dag är lokalentotalrenoverad i en rå designstil ochrymmer förutom kontor även enfullmatad inredningsbutik.

– När vi såg att lokalen var ledigringde vi styrelsen i föreningen direkt.Den hade allt vi eftersökte förett nytt kontor och butik; hörnläge,stora fönster och i ett område medsekelskiftesfastigheter, berättar NilsJacobsson.

Och det är kärleken till fastigheterfrån förra sekelskiftet som löpersom en röd tråd genom Alvhem.I Linnéstaden hittar man nämligenAlvhems andra mäklarkontor ochshowroom, även det i en vackerfastighetmed anor. I den lokalenfanns tidigare ett litet bageri.

– Vi är väldigt nischade och arbetarbara med lägenheter i fastigheterfrån 1880–1940-talen och barai vissa utvalda kvarter. Inga villoroch inga moderna hus, vilket kanvara svårt att säga nej till ibland närdet kanske kommer en säljare meden tolvmiljonersvilla i Örgryte. Menvi kan mycket litet om krypgrunderoch andra frågor som har med husatt göra, säger Nils Jacobsson ochskrattar.

DET SNÄVA FOKUSET bottnar i en genuinvilja att vårda det patineradeoch historiska boendet, det somkanske kan komma att försvinna omman inte är försiktig vid exempelvisen renovering.

ANNONS

– Vår kunskap om till exempelstuckaturer, fotlister och ventilationgör att vi kan ge handfasta rådtill våra kunder och alla hantverkaresom vi rekommenderar våra kunderhar gedigen kunskap om byggnadsvård,säger Nils Jacobsson.

Unikt är också de inredningsbutikersom delar plats med de bäggemäklarkontoren. Här kan man hittastilfull dansk och fransk design,ovanliga inredningsdetaljer ochfå hjälp av kreatörer och inredare.Utbudet är omfattande och smakfullt.Mycket används också av kreatörernaoch inredarna när de stylarlägenheterna inför fotograferingoch visning.

– Det är en sorts crossover somvar helt ny inom branschen för tioår sedan. Vi vill bryta isen, det skainte vara så formellt att möta enmäklare. Blir man trevligt bemöttoch känner sig välkommen i butikenkommer man förhoppningsvistillbaka när man ska sälja sittboende. Vi vill vara en mötesplatsför kvarteret helt enkelt, säger NilsJacobsson.

VARJE ÅR FÖRMEDLAR Alvhem runttvåhundra lägenheter i Vasastaden,Linnéstaden, Kungshöjd, Lorensbergoch Nedre Johanneberg. Påsenare tid har man även utökat medMajorna och gamla Masthugget.Omsättningen var cirka 20 miljonerkronor år 2016 men Alvhem harockså märkt av en viss nedgång påmarknaden till följd av bland annatosäkerheten när det gäller de nyaamorteringskraven.

– Det är klart lugnare nu på marknaden,vi har märkt en stagnation,det har alla gjort. Det tar längre tidinnan säljare och köpare möts, detär en balans, säger Nils Jacobsson.

Men det är inte bara lägenhetensom Alvhem lägger fokus på närde ska presentera ett presumtivtboendeför en kund. Kvarteretsmiljö samt samhörigheten ochatmosfären mellan grannarna ärminst lika viktiga. Stor kraft läggspå att beskriva boendemiljön i formav små pittoreska historier, både iomfattande bostadsbeskrivningaroch på hemsidan. Över lag läggerAlvhem mycket krut på det visuellai både text och bild. Så mycket attman har 80 000 följare på Instagram.

ANNONS

– Jag har alltid haft ett öga för designoch tycker det är roligt. Det ärockså viktigt att våra mäklare harjärnkoll på sina kvarter som vi fokuserarpå, och kan svara på frågorom hur kvarteret kan komma attutvecklas. Ett hem är inte bara fyraväggar, det är grannar, gator ochmycket mer, avslutar Nils Jacobsson.

ALVHEM

■■ Grundades: 2007 av Nils Jacobsson,Sandra Guerrero och MarcusHamilton.

■■ Antal anställda: 15.

■■ Omsättning: 19,9 miljoner kronorår 2016.

■■ Antal mäklarkontor: Ett i Linnéstadenmed showroom och ett påSödra vägen med butik.

ANNONS