Israel ger sjukvård åt palestinier

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

Sjuka i Gaza nekas vård

Insändare. Först måste det slås fast att Israel inte har den ringaste skyldighet att ge patienter från de palestinska områdena i Judea, Samaria och Gaza sjukvård. Trots det vårdas årligen ca 1200 palestinska patienter bara på Rambamsjukhuset i Haifa. Dessa patienter skall som ickeisraeliska medborgare bekosta sin vård själva, vilket sällan sker och i praktiken innebär att vården blir gratis. Det är således enbart genom israelisk välvilja som palestinier över huvud taget får sjukvård i Israel. Ironiskt är att flera anhöriga till Hamasledaren Ismail Haniyeh i Gaza erhållit sjukvård i Israel, den stat som Hamas vill förinta!

ANNONS

Israels välvilja mot landets fiender visas för övrigt inte bara gentemot palestinierna utan även mot sårade från inbördeskriget i Syrien; nära gränsen på Golan har Israel upprättat ett fältsjukhus enbart för vård och behandling av krigsoffer från Syrien.

Formellt är det annars den Palestinska Administrationen (PA) under president Abu Mazen (Abbas) som skall ge sjukvård till invånarna på samtliga palestinska områden vilket naturligtvis inte sker på grund av motsättningarna mellan PA och Hamas.

Terroristregimen Hamas i Gaza prioriterar för sin del helt militär upprustning framför investeringar i hälso- och sjukvård vilket är värt att hålla i minnet när man diskuterar sjukvård för Gazas invånare, som för övrigt har möjlighet att söka sjukvård i Egypten vilket dock försvåras av den blockad av Gaza som det landet upprätthåller.

Bosse Rööser

ANNONS