Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Hotell övervakar sina gäster utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Flera hotell runtom i länet filmar sina gäster – utan tillstånd. Det är allvarligt, menar Länsstyrelsen.

– Integritetsintresset är särskilt starkt på hotell, säger länsjuristen Linnea Öhrvik.

Av 16 kontrollerade hotell i Uppsala län fick 7 anmärkningar mot hur de sköter sin kameraövervakning. Den vanligaste bristen var att hotellen satt upp fler kameror än de fått tillstånd för, samt att de spelade in utan tillstånd.

– Vi ser allvarligt på de här bristerna. Hotell är en plats för rekreation och nöje och då blir integritetsintresset särskilt starkt, säger Linnéa Öhrvik vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Utökat kameratillstånd

Kamerorna hade ofta placerats i receptionen, vid entrén och i loungeområden. I något fall var det också otydligt skyltat om att det förekom kameraövervakning.

Hotellen måste nu återkomma med svar till Länsstyrelsen om hur de åtgärdat bristerna. I vissa fall har hotell redan kommit in med ansökningar om att få ett utökat kameratillstånd.

Genomförs varje år

Granskningen av hotellens kameraövervakning är en del av ett nationellt tillsynsprojekt. Det genomförs varje år i olika verksamheter. Tidigare år har till exempel restauranger och badhus granskats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.